Как да направим геймърски компютър с бюджет 700лв и новата видеокарта GT 1030
Как да направим геймърски компютър с бюджет 700лв и новата видеокарта GT 1030

Как да направим геймърски компютър с бюджет 700лв и новата видеокарта GT 1030

Jun 21, 2017 Home , Андро влог

            Не се случва всеки ден Nvidia да пускат нова видеокарта. Както може би се досещате, централно място в днешният билд ще заеме най-новата видеокарта от десетото поколение  на Nvidia – Geforce GT 1030. Но за това след малко.
            Както знаете в началото на Март тази година пуснах статия и клип озаглавени: “Как да сглобим бюджетно РС? (2017)?” тогава използвах процесорът Pentium G4560 и видеокартата RX460 4GB. Цената на въпросното РС идваше на около 830лв.
            Днес сме дори по-амбициозни в опита да създадем на геймърска машина за още по-малък бюджет. Става дума за РС със собствена видеокарта на цена под 700лв. Нещо за което преди казвах, че е възможно, само ако ползваме вграденото видео-ядро на процесора.

            И така нека започнем със сглобяването! За дъно сме избрали един от най-пестеливите варианти – H110M-K на Asus.

Дънна платка H110M-K с процесор G4560

Както може би виждате, това е едно изключително компактно като размери дъно. Сокетът естествено е 1151. Имаме два слота за RAM памет. Дънната платка струва едва 109лв към момента.

            Може би няма да учудя никого като кажа, че избраният процесор за днес е отново Pentium G4560. Използвали сме го вече при няколко конфигурации, тествали сме възможностите да се играят игри само с графичното му ядро Intel HD Graphics 610, така че ако сте следили внимателно блога, трябва да сте доста добре запознати с този процесор.

Монтиране на процесор Pentium G4560

            G4560 e направен по 14nm технология на Intel и е двуядрен с хипертрединг, което означава, че има 4 логически ядра.Тактовата честота е на 3,5 GHz с 3МВ кеш.

            Използваме естествено стандартният охладител на Интел с фабричната термопаста, нищо друго не ни е нужно при положение, че този процесор не може да се овърклоква.

            Време е да поставим оперативната памет. Този път съм избрал 4 GB DDR4 на Crucial. Това е първата конфигурация която сглобявам само с 4 GB, но както казах в случая гоним бюджет под 700лв.

Монтиране на RAM памет

Ще бъде интересно да видим как ще вървят игрите при това положение, досега не сме правили подобен тест. В сайта на Йон Компютърс се предлага опцията да добавите още 4GB RAM за около 70лв. При което цената вече става 755 - все още доста добра цена под 800лв.         

            Идваме и до кутията.

Кутия за компютър Segotep

Тя е отново на любимата ми бюджетна марка Segotep. Моделът е Downing Blade Black. Тя идва с един преден 120мм вентилатор, който свети в червено и също има прозрачен капак.

            Първо ще поставим захранването.

Монтиране на Захранване

            Този път то е съвсем икономично 430W на DeepCool. Все пак консумацията на видеокартата, която сме си избрали е само 30W, така че ще имаме предостатъчно.

            Поставяме след това и дъното, като преди това свързвам кабелите на захранването.

Поставяне на дънна платка в кутия

            Свързали сме и кабелите на кутията. Имам подробен клип за това как се свързват тези кабели, ако се интересувате.

Свързване на кабели

            Поставяме харддискът, който се намира в ето това малко чекмедже 1ТВ на Seagate Barracuda, както обикновено.

Свързваме предния вентилатор със захранването.

            И е време да разопаковаме най-новата и най-бюджетна карта от десетата серия на Nvidia - GT1030. Конкретно тази в изпълнение на Asus, също като дъното и  идва на цена от 177лв, към момента.  Това което веднага ни прави впечатление е, че имаме изцяло пасивно охлаждане. Не ни е необходимо друго. Много ме кефи как силуета напомня на операта в Сидни.

Видео карта Asus Nvidia GT 1030 с пасивно охлаждане

За първи път ще ползвам карта с изцяло пасивно охлаждане, предимството както може би се досещате е в тишината при работа. Иначе, картата достига до 1468MHz boost clock в Gaming Mode и 1506MHz в Overclock Mode.  Разполага с 2GB DDR5 видеопамет с 64 битов интерфейс.

            Какво означават всички тези цифри на практика ще разберете, когато ще тестваме тази машина.

            А сега ми остана да по подредя малко кабелите отзад и да направя едно тестово буутване.

Готова конфигурация с видео карта GT 1030

            За момента това е най-финансово ефективното решение, като алтернатива бихте могли да се спрете на картата RX 550, но тя е малко по-скъпа над 200лв. и вече е малко под въпрос дали си заслужава или е по-добре директно да се ориентираме към по-горния клас RX 460/560.

            Следващата стъпка беше да тестваме как машината би се справила с различните игри. Честно казано бях малко скептичен, поради ниската цена на видеокартата и 4-те GB RAM. Оказах се обаче приятно изненадан.

            Играта CS:GO вървеше перфектно на най-високи настройки с между 130 и 180 FPS на картата Dust II и между 110 и 130 на Inferno, която е по-тежката карта.

            На League of Legends играта се движеше средно със 150-160 FPS. Спокойно можете да играете и Overwatch, при настройки на Epic играта леко се затрудняваше да поддържа 30FPS, но при присет - High вече спокойно се играеше с между 55 и 70 кадъра в секунда, в повечето случай над 60.

            GTA 5 също даде много добри резултати, когато настройките са на Normal. Тогава се наблюдават средно около 45-50 кадъра за секунда, което е напълно достатъчно за такъв тип игра.

            И накрая пробвахме една наистина тежка игра Rise of the Tomb Raider. При настройки на Medium бихме могли да играем спокойно с около 30 FPS.

            Като цяло съм впечатлен от постиженията на тази изключително бюджетна машина. Направих допълнителен тест, при който добавих още една плочка рам така че да станат 8 GB, но не се забеляза съществено подобрение в пърфомънса. Така че ако търсите максимално бюджетна геймърска машина, тази определено е за вас.