Да сглобим РС с новия процесор на АMD – RYZEN 5 1400
Да сглобим РС с новия процесор на АMD – RYZEN 5 1400

Да сглобим РС с новия процесор на АMD – RYZEN 5 1400

Apr 20, 2017 Home , Андро влог

               Съвсем наскоро сглобихме конфигурация с новият RYZEN 7, върховият процесор от най-новото поколение на AMD и ето, че вече са на лице и средният клас процесори носещи името RYZEN 5. Логично, също както RYZEN 7 се целеха в своя конкурент Intel Core i7, RYZEN 5 пък са пряка конкуренция на Core i5 сериите.

               За днешния билд решихме да започнем с най-евтиния процесор от пета серия, Ryzen 5 1400, който се продава за по-малко от 400лв.

 

поставяне на процесор AMD Ryzen

 

Това е четириядрен процесор с осем логически ядра (треда). Притежава 8МВ кеш, за разлика от по-скъпия си братовчед 1500х който разполага с 16МВ. Петата серия се допълва от още по-скъпите 1600 и 1600х, които разполагат с шест физически и дванадесет логически ядра.

               Целта на днешната конфигурация беше да постигнем оптимален гейминг пърформънс с минимален бюджет използвайки изцяло AMD компоненти. Ето защо не е учудващо, че се спряхме на видеокартата RX460 4GB в изпълнение на Power Color.

 

Видео карта AMD Radeon RX460 с процесор AMD Ryzen 5

        

             За дъно се спряхме на Asus PRIME B350M-A, най-новото поколение дъна със сокет АМ4 предназначени за RYZEN процесорите.

 

Дънна платка с AM4 сокет за Ryzen процесори

 

Дъното е от много високо качество и притежава четири слота за RAM памет, но има един слот за видеокарта, което придава компактният му размер.

               Инсталирахме 2х4 GB DDR4 RAM на Kingston HyperX Fury. Дъното обаче ще ни позволи в бъдеще системата да бъде ъпгрейтната до 16 GB без никакви усложнения.

 

2x4GB RAM памет Kingston HyperX

 

               След поставянето на процесора беше време и за новото поколение боксови охлаждания на AMD. За разлика от тези на седмата серия, тук нямаме RGB подсветка, но все пак охлаждането изглежда добре.

 

Охладител за Ryzen процесори

 

              За кутия се спряхме на добре познатата и от други билдове Polar Light, като този път вентилаторите светят в зелено. Изключително доволен съм от тази кутия, която обикновено ползваме в бюджетните си конфигурации, защото въпреки относително ниската си цена, предоставя едни от най-добрите възможности за кабел мениджмънт и освен това има чудесен външен вид.

 

Кутия Segotep polar с процесор AMD Ryzen

 

                 Захранването, което в случая беше 530W на Deep Cool, се помества в специално предназначено чекмедже, където дискретно се прибират и всички ненужни кабели.

Накрая поставих стандартен 1ТВ харддиск на Seagate.

 

Твърд диск Seagate 1TB с 3 години гаранция

 

В крайна сметка останах изключително доволен от начина, по който се получи тази конфигурация, с много оптимизиран бюджет, добри хардуерни възможности,  компактни размери и красив външен вид. 

Евтина конфигурация с Ryzen 5 процесор