Добър момент ли е за купуване на PC средата на 2024?
Добър момент ли е за купуване на PC средата на 2024?

Добър момент ли е за купуване на PC средата на 2024?

Jun 06, 2024 Home

Намираме се в средата на 2024г. Подходящо време ли е това за купуване на нова компютърна конфигурация и за хардуер като цяло? 

 

 

Нека категоризираме факторите във връзка с покупката на нов хардуер по следния начин:

 

– Първи фактор - цени и наличности. Технически погледнато това са два отделни фактора, но тъй като често пъти са зависими един от друг, ще ги разгледаме като една категория.

 

– Вторият фактор е къде се намираме спрямо поколенията на хардуера?

 

– И третият фактор, който бих разгледал са възможните алтернативи?

 

Започвам с може би най-наболелия въпрос - цени и наличности. До преди 2017г. Фактора наличности дори не бих го споменал, защото компютърните части никога не липсваха, но първият сериозен бум на криптовалутите тогава направи така, че видео картите изведнъж започнаха да изчезват от пазара, защото бяха масово изкупувани от копачите на крипто-валути и съответно цените им се удвоиха и утроиха. Това бяха тъмни времена за РС гейминга и много лош момент, ако точно тогава ви се е налагало да правите конфигурация. Това трая около година, след което нещата се нормализираха, цените и наличностите си дойдоха на мястото. Така до началото на 2021-ва година, когато видяхме повторение на същата ситуация, цените на крипто-валутите се увеличиха много, същевременно това беше и втората година на пандемията, когато се изпитваше глобално остър недостиг на чипове. 2021-ва и 2022-ра дори не бяха отлични години като възможност да получите максимално добрия хардуер срещу парите си. 2022-ра беше и годината, в която от Nvidia пуснаха първите карти от настоящата 40-та серия на рекордно високи цени, което никак не се прие добре от феновете. 

 

 

Година по-късно се появи и 7000-та серия на Radeon, но и там в ценово отношение имаше много какво да се желае.

 

 

В началото на 2024-та година обаче забелязахме от страна и на двете компании стъпки в посока на намаляване на цените и предоставяне към крайния потребител на варианти с по-добро съотношение цена-производителност. Също така имаме и общ спад на цените на хардуера, поради липсата на изкуствено надуващи цените фактори като недостиг на чипове, крипто-копачки и т.н. Тоест чисто пазарно в момента нещата са най-близки до нормалното от доста години насам и това според мен прави момента подходящ за купуване на хардуер.

 

Втория фактор, който искам да разгледаме е къде се намираме по отношение на поколенията хардуер и ще започна с видео картите. В момента най-новите серии и на двата производителя се намират в етапа на своята зрялост. Това е моментът, в който производственият процес на дадена архитектура е най-добре сработен. 

 

 

Всички възможни проблеми, които архитектурата е имала в началото са отстранени. На пазара се пускат последните модификации на това поколение, които предоставят оптималното съотношение цена-производителност.

При Nvidia, традиционно това е моментът, в който се появяват RTX Super версиите на видео картите, от Radeon правят подобни неща, като например новата им карта RX 7900 GRE, която се намира между RX 7800ХТ и RX 7900ХТ.

 

 

Като цяло момента на зрялост на дадена платформа, обичайно идваща година - две след премиерата е и момента, в който ще получите най-изгодните варианти.

 

Разбира се тук идва и вечния въпрос - колко близо сме до премиерата на новото поколение и няма ли да се прецакам да си купя сега, вместо да изчакам няколко месеца?

 

В момента текат слухове и за двете компании - Nvidia и AMD, че предстоят премиерите на новите им архитектури към третото или четвъртото тримесечие на годината. Все още няма официална информация, а само догадки и спекулации. В началото на Юни е събитието Computex, което се провежда в Тайпе - Тайван и там можем да очакваме първите официални анонси. Слуховете са, че Nvidia, ще се опитат да изпреварят Radeon и първи да извадят на пазара новите RTX 5090 и 5080 видео-карти. До каква степен това трябва  да повлияе решението ни да купим видео карта или да изчакаме. Освен ако не държите непременно да притежавате най-новата карта от най-високия клас има доста време до появата на новите карти. Със сигурност, ако изобщо слуховете са верни, картите като 5070 и 5060 няма да се появят изобщо тази година. Също така новото поколение ще бъде вероятно по-скъпо и като цяло няма да предоставя оптимално съотношение цена производителност - Въпроса за зрелостта на поколението, който вече обсъдихме. Така че смятам, че за видео картите и на двата производителя в момента е подходящ момент за покупка.

 

Как стоят нещата с процесорите? Нека започнем с AMD, тук нещата със 7000-та серия много напомнят ситуацията при видео картите. 

 

 

Намираме се в момент на зрялост на поколението, също така сме и в началото на АМ5 платформата, ще има минимум едно, а може би две поколения, които ще се поддържат от тази платформа. Т.е. Макар дъната за АМ5 сокета все още да са малко скъпички, поне ще може да бъдат съвместими с процесори излизащи още доста напред в бъдещето. Цените на DDR 5 паметите също все още не са точно оптимални, но веднъж правейки прехода към DDR 5 тази памет ще може да бъде ползвана още много време.

 

 

Скоро няма да преминем към DDR 6.

 

Като бюджетно решение съществува варианта да заложите на все още предлаганата на пазара 5000-на серия Ryzen процесори. Там може да се възползвате от значително по-ниски цени, на които може да намерите дъната, DDR4 паметите и някои много добри процесори от 5000-та серия.

 

 

5800Х3D например все още ще се представи на ниво със всичко, което не са най-високия клас карти.

 

 

Тук разбира се жертвате възможността за по-дългогодишно ползване - този хардуер по-скоро ще спре да е актуален, а когато това се случи, няма да имате възможност да подмените процесора с по-нов, защото както дъното, така и оперативната памет няма да се поддържат.

 

Как стоят нещата при Intel. Тяхното ново 15-то поколение “Arrow Lake” се очаква към края на годината. То ще бъде по нов 2nm-ров производствен процес, значителна стъпка напред в сравнение с досегашния 7nm и ще дойде с нов сокет – LGA 1851.  Това за съжаление означава, че ако си вземете процесор от настоящето 14-то поколение, дъното няма да може да се ползва при ъпгрейт.

 

 

Паметта обаче ще може, стига да се спрете на вариант с DDR5 памет - знаете интелските процесори все още поддържат и двата вида памети, но с различни дъна.

 

 

В обобщение мога да кажа, че както като цени и наличности, така и като развитието на поколенията, настоящияt момент е добър за покупка на хардуер и може би аз самия скоро ще се възползвам от това. 

 

 

Сега обаче ще направя нещо, което рядко споменавам в моя канал - какви са възможните алтернативи на РС-гейминга?

 

Една възможна алтернатива, която се появи в последните няколко години е клауд-гейминга. Този тип услуги са на принципа на месечна такса подобно на Нетфликс, където ви трябва само някакво много скромно като възможности РС, защото всичките изчисления се правят от компютърни центрове някъде и вие получавате по интернет готовия продукт. Говореше се, че тези услуги може да пратят РС-гейминга в историята, че хората ще спрат да си сглобяват компютри, но вече няколко години по-късно по-скоро това не можа да се наложи и поне според мен не представлява алтернатива на това да притежавате собствения си хардуер.

 

Съществува обаче вечната дилема - РС или конзола. Към момента Playstation 5 e основния лидер на конзолния пазар и това, което тази платформа може да предложи е доста добра цена за едно приемливо, като производителност гейминг изживяване.

 

 

Плейстейшънът идва на цена от около 1100-1200лв. и ви предлага 4K гейминг, който варира от 60FPS за по-тежките игри, до 120 FPS, за някои други. 1200лв са бюджет, който трудно би ви стигнал даже за бюджетно РС ориентирано към FULL HD гейминг, какво остава за 4К, така че тук има място за размишления, особено ако говорим за бюджетния клас. НО едно голямо „НО“ - конзолите не могат да се използват за стандартното ползване на компютърните конфигурации, които са доста по-мултифункционални.

 

Надявам се, че тази статия е хвърлила светлина относно до колко е подходящо времето за ъпгрейт на конфигурация или купуване на нова. Не пропускайте да следите редовно блога на Йон Компютърс за още полезни съвети и ревюта.