Ревю на геймърска конфигурация с видео карта nVidia GTX 1050Ti и процесор Intel Core i3 6100
Ревю на геймърска конфигурация с видео карта nVidia GTX 1050Ti и процесор Intel Core i3 6100

Ревю на геймърска конфигурация с видео карта nVidia GTX 1050Ti и процесор Intel Core i3 6100

Dec 13, 2016 Home , Андро влог

Автор: AndroVlog

Видео карта 1050Тi беше тази, която предизвика най-силен интерес сред геймърската общност и нямах търпение да направя конфигурация с нея, както и подробен тест на възможностите ѝ. Причината е ясна, това е бюджетният клас на десетата серия на nVidia и за нея се чуха много добри думи. Магическата комбинация от нещо, което е едновременно евтино и хубаво е притегателна за много потребители. Дали наистина е така предстои да разберем.

 

Целта на настоящия билд е да представи бюджетно геймърско РС, което едновременно пести пари без да прави сериозен компромис с гейминга.

 

Започваме с най-същественото, картата GTX 1050Ti в изпълнение на Gigabyte.

Тази версия притежава 4 GB РАМ и честно казано горещо я препоръчвам пред 1050 или 1050Ti само с 2гб. Бих се изкушил да кажа, че това е перфектната ниско-бюджетна карта за 300лв., но няма да съм напълно прав, тъй като цената и отива някъде около 350лв. Ако действително търсите карта до 300лв., то по-скоро се насочете към RX460. Видео карта Gigabyte Nvidia GeForce GTX 1050 Ti D5 4GB GDDR5

 

За процесор този път съм се спрял на Intel Core i3-6100 (3.7GHz, 3MB,LGA1151) box.

Процесор intel i3-6100 Това е двуядрен процесор с тактова честота от 3,7 Ghz, и 3 МВ кеш, както винаги последното поколение Skylake с 14nm архитектура. До сега не бях правил конфигурация с този процесор, ползвах или i5 за по-скъпите билдове и pentium G4400 за бюджетните машини, а i3 е идеалната среда.
Оперативната ни памет ще са две по 4GB DDR4 RAM на Kingston Hyper X Fury работещи на 2133MHz. RAM 2x4GB Kingston HyperX

 

Ще бъде интерсно да се види как тази комбинация от видеокарта, процесор и рам ще се справи с игрите, на които тествахме далеч по-скъпите машини.

Дънна платка Gigabyte H110M-DS2 Дъното, на което се спряхме този път е на Gigabyte H110M-DS2. Доста малко като размери, дъно само с един слот за видеокарта, с два слота за оперативна памет и с четири пиново захранване за процесора. Това е едно бюджетно решение, което според мен е оптимално за целите на нашата конфигурация.
Кутията на Trendsonic - E29A има добър външен вид и също доста ниска цена около 50 и няколко лева. Кутия за компютър Trendsonik

 

Целта отново е да не натоварваме излишно бюджета.

модулно захранване Raidmax 535W

Сега нещо интересно, 535W ватовото захранване на Raidmax e първото модулно захранване което ще използвам.

То не е много евтино, струва около 100лв. в случая го ползвам, защото ще е интересно да се види, но ако искате да оптимизирате до край бюджета можете да ползвате например 530 ватовото захранване на Deepcool, което е около два пъти по-евтино.

Преди да се впусна в разцъкване на игри на новата ни конфигурация, използвах софтуерът на Gigabyte - Xtreme Gaming Engine, за да включа фабричният овърклок на видеокартата, което е най-високата фабрична настройка.

Игрите, които тествах са същите, на които подложихме и последните няколко конфигурации, това са Overwatch, Call of Duty: Infinite Warfare, Battlefield 1, The Witcher 3: Wild Hunt и Rise of the Tomb Raider. Като изключим Overwatch, която е малко по-лека, всички останали игри са сериозно графично предизвикателство, особено за машина с бюджет около 1100лв., каквато е нашата.

След като си поиграх с настройките на вентилаторите получих температурна графика по време на всичките тестове, която не надвиши 65°С, което е една нормална температура.

 

Започваме с Overwatch, както винаги настройките са сложени на абсолютния максимум и аз честно казано не знаех какво да очаквам, нямах представа играта дали изобщо ще може да се играе на тези настройки.

Overwatch max settings with 1050 ti

Оказах се приятно изненадан, защото Overwatch вървеше с едни стабилни 70-75 понякога дори до 80 FPS. Това не е никак лош резултат за карта в този ценови клас. Разликата между пърформанса без да записвам и при включен OBS обаче беше най-осезаема именно при Overwatch. При запис на геймплей фреймовете варират най-често между 55 и 60, което е доста съществена разлика. Забелязва се също така и известно накъсване, което всъщност не се усещаше по време на игра, това е дефект на записа, дължащ се на невъзможността на процесора да смогва и ще се наблюдава при всичките други записи от днешния тест.

 

 

При тестът на Call of Duty: Advance Warfare се получиха почти сходни резултати.

Тест  Call of Duty: Advance Warfare с видео карта 1050 Ti

Първоначално играх с всичко на максимум с изключена опция за Anti-aliasing и получих доста приятен резултат от 60-70, понякога дори до 80 FPS. На записа се вижда средно 55-60 FPS рядко пъти повече. След това реших все пак да включа опцията за АА на максимална настройка и тогава можех да играя със средно 60-70 FPS, а при запис с OBS кадрите са по-скоро между 50 и 60 рядко пъти над 60.

 

Преминаваме нататък с още по-сериозната Battlefield 1.

Тест на видео картата 1050 Ti с играта Battlefield 1

Както виждате всичко беше абсолютно на маск, настройките са на Ultra. Kакто може да се очаква работата стана малко по-тегава и фреймовете се движеха в рамките на 45-50 до 60 FPS. При запис те се движат по-скоро между 40 и 50.

 

Стигаме до The Witcher 3: Wild Hunt, играта която на максимални настройки изпоти дори карти като GTX 1060 6 GB и RX480 8 GB.

Тест на играта The Witcher 3: Wild Hunt с видео карта 1050Ti

Първоначално реших да я пусна на максимални настройки, дори с включен АА и nVidia HairWorks АА. Резултатът, който получих беше между 22 и 24 фрейма, което е под допустимото за нормална игра. Интересното е, че получих същия резултат и при заснемане с OBS. Разлика няма. Следващата ми стъпка беше да изключа настройките за АА и  nVidia HairWorks АА, но запазвайки останалите графични настройки на Ultra. Тогава получих резултат между 28 и 30 кадъра за секунда. Все още нямаме стабилно над 30, което е минимума за гладка и нормална игра, така че се наложи да намаля настройките още, сваляйки ги от Ultra на Hight. Тогава получих стабилни 37-40 FPS, което вече си е доста добре. На записът се FPS-ът пада малко повече до към 35, но отново е над 30.

 

И за накрая оставяме Кака Лара, нашият ултимативен тест с играта Rise of the Tomb Raider.

Тест на играта Rise of the Tomb Raider с видео карта 1050 Ti

Като знам колко трудно вървеше на максимални настройки с далеч по-силни видеокарти, директно изключих Anti-Aliasing-a, но запазих всички други настройки на максимум. При това положение вадих незадоволителните 25-30 FPS. В следващият ми опит намалих настройките от Very High на High. Тогава получих значително по-приемливите 35 до 41 FPS.  По време на теста нямаше сериозна разлика при записа на геймплей, но виждате, че самия клип изглежда малко насечен, това както казах не беше така при самата игра.

 

Като цяло останах доста приятно изненадан от възможностите на тази бюджетна машина. Преди това не бях гледал тестове с GTX 1050Ti и очаквах да има доста по-слабо представяне на по-тежките игри. Какво е заключението ми, бих ви препоръчал тази конфигурация, ако търсите относително ниска цена и същевременно без компромиси при качеството на игра. Тази машина ще ви позволи да подкарате всички най-нови заглавия на максимални или близки до максималните настройки за бюджет от около 1100лв., което е забележително. Това, за което не бих ви препоръчал конфигурацията е ако мислите да се занимавате със стриймване или запис на геймплей. Качеството на клиповете не е достатъчно добро, често пъти се получава насичане. Много често хората се интересуват дали дадена конфигурация би ставала за запис на геймплей и моята препоръка е, ако имате такива амбиции, заслужава си да дадете тези 200 лв. отгоре  за процесор i5, който отлично би свършил тази работа.