Всичко което трябва да знаем за SSD (2023)
Всичко което трябва да знаем за SSD (2023)

Всичко което трябва да знаем за SSD (2023)

Mar 06, 2023 Home , Андро влог

Здравейте, хора от доста време ми се иска да направя осъвременена версия на една статия, която направих преди 5 години - а именно: “Всичко, което трябва да знаем за SSD-тата”.

 

Едно от нещата, които определено са се променили за последните пет години са цените на SSD-тата. В днешно време обеми от порядъка на 512GB до 1TB идват на достъпна цена и е нещо като стандарта, който аз препоръчвам за съвременните конфигурации, докато преди пет години достъпните обеми бяха от порядъка на 128 до 256GB.

 

 

 

 

Това създава фундаментална разлика в ролята на тези SSD-та. Преди пет години  SSD-тата можеха да се използват за системни дискове, на които да инсталираме само операционната система и общо взето нищо друго и се нуждаехме от механичен хадр диск, за да инсталираме например големи като обем игри. Към днешна дата това вече не е така, защото спокойно можем да инсталираме SSD диск от 1TB и по този начин напълно да елиминираме нуждата от механичен хард диск.

 

Друго нещо, което се промени за последните пет години е почти пълното отпадане от употреба на най-стария вид SSD-та,  говоря за 2,5 инчовия форм фактор.

 

 

 

 

От повече от година може би не съм инсталирал такова SSD в конфигурация просто, защото няма смисъл. Този тип SSD-та се свързва по същия начин както механичните хард дискове. Необходим ни е SATA информационен кабел, който след това се свързва с някои от SATA портовете на дъното и SATA захранващ кабел идващ от захранването. Недостатъкът на този вид дискове в сравнение с М.2 са именно кабелите. Без тях кабелния мениджмънт е много по-опростен и естетически РС-то изглежда по-добре. 

 

При определени обстоятелства може да е оправдана покупката на 2,5 инчовите SATA SSD-та. Например, ако искате да добавите памет, но нямате свободни М.2 слотове на дъното си. В този случай единствената ви опция е да свържете устройство към SATA портовете и тогава някое от тези 2,5 инчови SSD-та, могат да влезнат в употреба.

 

В повечето случаи, М.2 слотовете ще са ви напълно достатъчни. Какво трябва да знаем при покупката на съвременните М.2 SSD-та? 

 

 

 

 

 Те също могат да бъдат от типа SATA, поддържащи скорости до около 500MB/S. Този тип стават все по-малко актуални. И това, което препоръчвам през последните години са NVMe SSD-та. Самото съкращение NVMe, означава Non Volatile Memory Express. Този тип SSD-та не използват SATA информационните линии, ами директно PCI EXPRESS линиите, предлагащи много по-бърз трансфер на информацията. До тук нищо ново, това беше разликата между различните видове SSD-та и преди пет години, с тази разлика, че тогава NVMe SSD-тата бяха някакъв лукс, който струваше доста повече от останалите алтернативи, докато сега, както казахме те са достъпни в обеми от 512GB до 1ТВ. Това леко обезсмисля покупката на SATA SSD-та освен в случаите, които вече споменах. 

 

И така ще си кажете, значи проста работа. В днешно време всички дъна имат М.2 слотове, купувам си значи NVMe SSD и съм готов. И тъкмо тук започва частта, в която толкова много хора се объркват и понякога правят покупки, които не са напълно оправдани. 

 

На първо място не всички М.2 слотове на дънната платка задължително са NVMe.  Когато избирате дъно трябва внимателно да прочетете спецификациите и да видите колко М.2 слота имате, които са свързани с PCI Express линиите и колко, ако има такива, които са свързани със SATA линиите. Така ще знаете кои слотове действително поддържат NVMe SSD-та. 

 

Но истинското объркване настава, когато хората трябва да преценят скоростите на SSD-тата зависещи от поколенията PCI Express, които се поддържат. 

 

Първоначално NVMe SSD-тата се появиха по време на добрия стар PCIe 3.0 Този тип SSD-та в зависимост от качеството си може да поддържа скорости до 3500MB/S. Обикновено скоростта на четене е малко по-висока от скоростта на запис. При появата на PCI Express 4.0 обаче имаме SSD-та поддържащи до 8000 MB/S.  С появата на ново поколение PCI Express ще се появяват и ново поколение SSD-та, които да са в крак с предлаганите нови скорости. 

 

 

 

 

Това, което трябва да гледаме при избора на SSD е, дали скоростите, с които е рекламирано SSD-то и които обикновено са първото нещо което виждате, отговарят на PCI Exress поколението, с което вашата система разполага. 

 

Обикновено трябва да се разровите в описанието на SSD-то ако не искате да помните скоростите наизуст и да прочетете към кое PCI Express поколение спада даденото SSD. То би работило и с по-ниско поколение поради принципа за обратна съвместимост между PCI Express поколенията, но няма да може да поддържа обявените скорости. 

 

Как обаче да сме сигурни, че нашата конфигурация ще поддържа даден PCI Express стандарт? Например как да сме сигурни, че поддържаме PCI Express 4.0. За целта трябва да се уверим, че едновременно нашето дъно и нашият процесор поддържат даденото поколение. Защото са възможни и двата сценария, при които процесорът или дъното не го поддържат. Така например, ако имате процесор от петото Ryzen поколение, например Ryzen 5800X3Д, той поддържа PCI Express 4.0.

 

 

 

 

 Процесорът обаче е съвместим с по-стари поколения дъна например с чипсет B450. Ако отворим описанието на едно такова дъно виждаме, че то поддържа PCI Gen 2 и 3, което означава, че ще сме ограничени до тези скорости. 

 

Обратното също е възможно. Например бюджетният Ryzen процесор от петото поколение Ryzen 5300G поддържа само PCI Express 3.0. И дори да го ползвате с дъно с чипсет B550, в чието описание пише че поддържа PCI 4.0 в  действително отново ще сте ограничени до скоростите на PCI 3.0, този път заради процесора.


 

Или за да обобщим, за да може да се възползвате от скоростите, които са по спецификация на дадено SSD, трябва едновременно дъното, процесора и SSD-то да поддържат даденото поколение PCI Express. Този съвет предполагам ще бъде актуален още години напред независимо за кое поколение говорим.

 

И последно още един съвет, нещо, което много хора не знаят. При използване на М.2 слота, при повечето дъна автоматично ви се изключват два от SATA портовете на дъното. Така ако сте като мен и планирате да използвате тези портове, например за хард дискове с голям обем, трябва да си направите сметката, че сте с два слота по-малко.

 

 

 

 

Например моето дъно има шест SATA порта, но понеже съм свързал NVMe SSD, всъщност мога да ползвам само 4. Има дъна, при които това не е така, но трябва внимателно да прочетете в описанието на дъното. 

 

Ако искате също да разберете колко живот остава на SSD-то ви, може да прегледате статията, която постнах наскоро по темата. Надявам се, че сега вече няма да има неясноти относно избора на съвременни SSD-та.