РC за 1200 лв. с външна графична карта през 2022?
РC за 1200 лв. с външна графична карта през 2022?

РC за 1200 лв. с външна графична карта през 2022?

Nov 22, 2022 Home , Андро влог

На пазара в момента има три модела съвременни графични карти, които са на цена под 400лв. Това са Intel ARC A380, която е около 380лв, Nvidia GTX 1630 идваща на около 340лв и добре познатата Radeon RX 6400 чиято цена е около 360лв.

 

 

 

 

От трите изброени единствено RX 6400 сме я тествали и сме сглобявали РС тук в калана. Днес ще направим нещо, което отдавна не бяхме правили - бюджетно оптимизирано РС, където ще се опитам да направя конфигурация за FULL HD гейминг без сериозни компромиси на възможно най-ниска цена, използвайки тези три карти като основа. Ще бъде интересно и когато тестваме конфигурацията с трите карти и видим каква е разликата в представянето. 

Нека кажем нещо повече за видео картите и останалия хардуер, който ще ползваме днес. Най-позната ни е Radeon RX 6400. Тя има 4GB видео памет, в случая е в изпълнение на Asrock. Характерно за тази карта е, че има само два извода - един HDMI и един Display Port, което е малко ограничаващо, ако например искате да включите трети монитор.

 

 

 

 

 

 

Картата се захранва изцяло от слота на дъното и както може да видите няма конектори за захранване. 

 

Следващата карта не сме я тествали никога в канала, но е от познатия производител Nvidia. Тук имаме GTX 1630 в изпълнение на Palit.

 

 

 

 

 

 

Тази карта е наследник на GT 1030, но вече е получила званието GTX. Тя също е с 4GB GDDR6, но за разлика от RX 6400 изисква външно захранване, като може да видите шест пиновия конектор. Това е леко изненадващо имайки се предвид, че се води 75W карта, с такава мощност би трябвало да може да се захрани от слота на дъното, но поради някаква причина от Nvidia са решили, че все пак допълнително захранване с кабел е необходимо. Тази карта е и най-евтината от трите с цена от около 340лв. За разлика от RX 6400 обаче предлага цели три порта - два дисплей и един HDMI. Все още не пълен комплект, но пак е по-добре. 

Накрая най-екзотичната карта, първата официална геймърска  карта на Intel от новата им ARC серия. Това е ARC A380 в изпълнение на Asrock.

 

 

 

 

 

 

Тя е най-скъпата от трите на цена от около 380лв, но идва с цели 6GB GDDR6 памет. Също се води 75W карта, но идва с цял осем пинов конектор за захранване. Картата на Intel също така разполага със стандартния брой изводи - един HDMI и три Display порта. 

Както казах, днешният билд е фокусиран изцяло върху бюджет и възможности на хардуера. Процесорът, на който се спрях е без съмнение един от най-добрите бюджетни процесори, това е Core i3 12100F.

 

 

 

 

 

 

Буквичката F означава, че нямаме видео ядро нещо, което помага за ценовата оптимизация. Процесорът е от дванадесетото поколение на Intel с класическите четири ядра и осем треда. Базовата му честота е 3.3GHz и достига до буустова от 4.4GHz. Той идва на изключително привлекателната цена от 244лв, което го прави идеален избор за днешния билд. 

 

Дъното за днешния билд е на Asrock с чипсет B660M.

 

 

 

 

 

 

Дъното е едно от бюджетните, но все пак виждате имаме алуминиеви охладители на VRM-ите и на чипсета.  Една от причините нашият бюджетен билд да не може да се смести в бюджет под 1000лв са именно цените на дънните платки. Тази сравнително базова дънна платка идва на цена от около 240лв. Другата причина са разбира се цените на видео картите.  

Отваряме шината и поставяме нашия процесор, след което внимателно я затваряме. Нищо сложно до тук. 

 

 

 

 

Решавам, че първо ще поставя оперативната памет от 2х8GB DDR4 памет PowerX на Silicon Power, работеща на 3200MHz.

 

 

 

 

 

 

Доста бюджетно оптимизирана памет, комплекта от двете плочки идва на цена от едва 97лв. Двете плочки бяха поставени в слотовете А2 и В2 след консултация с книжката.

Поставяме и боксовото охлаждане на Intel. С нашия 58 ватов процесор мисля, че няма да имаме никакъв проблем. 

 

 

 

 

Последният компонент, който остава да инсталираме преди поставяне в кутията е нашето SSD. То отново е на Silicon Power - MVMe 500GB. Това е UD80 версията със скорости на четене и запис от 3400/3000 MB/S.

 

 

 

 

 

 

Също много бързи скорости, малко по-бавно от по-скъпата версия, но пък струва само 96лв, което е идеално за нашия билд. Виждате по-бюджетното дъно няма специална термална защита за SSD-то, което се намира в непосредствена близост до видео картата, но пък нашите бюджетни видео карти не се предполага, че ще се загряват особено много, така че нещата са съобразени.

 

Време е да представим кутията за днешния билд и тук отново съм се стремил да постигна бюджетна оптимизация, като същевременно кутията не страда откъм добра вентилация и приятна геймърска естетика. Това е кутия на производителя FirstPlayer модел F4-3A1-15LED-WHITE.

 

 

 

 

 

 

Тя е сравнително компактна и идва с два предни и един заден светещи в бяло вентилатори. Страничният прозорец е от закалено стъкло, а не е плексигласов, което ме изненада много приятно, имайки предвид цената на кутията. В момента тя е със 17% отстъпка на сайта на Йон Компютърс и струва едва 63лв. Просто няма как да получим по-добра стойност за 63лв. Дори имаме магнитна мрежичка в горната част.

Кутията е сравнително компактна като размери. Когато я отворим няколко неща ни правят впечатление. Първото е, че нямаме затворено отделение за захранването.

 

 

 

 

Така, че ще трябва хубаво да приберем излишните кабели отзад, защото иначе ще се виждат. Другото, което се радвам, че забелязах навреме е, че в горния ляв ъгъл, където се промушва захранващия кабел за процесора дупката е прекалено малка и се намира под там, където ще се завинти дъното.

 

 

 

 

Т.е. Няма да мога да промуша кабела след като монтирам дъното. За да си спестя проблеми първо инсталирам захранването и прехвърлям кабелите. Поставям пластинката отзад.

 

 

 

 

 Време е да сложа дъното, като може би забелязвате осем пиновия кабел за процесора е сложен да мине отпред така, че да мога да го прехвърля преди да завинтя дъното. 

 

 

 

 

Вижте финалния вариант. За човек, на когото кабелния мениджмънт никога не му е била силата, мисля, че се справих доста добре.

 

 

 

 

 Почти не се виждат кабели които да са отпред въпреки липсата на преграда. Кабелите от кутията също са свързани на съответните места. Интересна особеност на вентилаторите беше, че те нямаха отделни кабели за подсветката, а диодите светещи само в бяло се захранват от същия кабел, който е за мотора на вентилатора. 

За да завършим нашата конфигурация трябва да монтираме една от трите видео карти.

 

Palit GeForce GTX 1630 Dual 4GB

 

Asrock AMD Radeon RX 6400

 

Asrock Intel ARC A380 

 

 

 

 

 

Няма значение коя, аз така или иначе следващата седмица ще тествам и трите на тази машина и ще видим коя си заслужава най-много. Това ще е наистина интересно съревнование в бюджетния клас. 

 

 

 

 

Иначе доволен съм от машината, която успях да сътворя, заедно с партньорите ми от Йон компютърс. Тя е наистина супер-бюджетно оптимизирана, няма нищо излишно никъде.

 

 

 

 

Цената леко варира в зависимост от картата, която се избере, но е около 1200лв. Първоначалната ми идея беше да направя РС за 1000лв с външна видео карта, но това както видяхте се оказа невъзможно без да се допуснат сериозни компромиси, нещо което не исках да правя. Очакванията ми са че това супер-бюджетно РС ще може да се справи със съвременните игри на резолюция FULL HD и средни настройки, когато става дума за трипъл ей заглавия.

 

 

 

 

Ще видим в подробности другата седмица, предстоят доста тестове защото имаме цели три видео карти. Така че не пропускайте да следите редовно блогът на Йон Компютъс.