ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ АВГУСТ 2022г.
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ АВГУСТ 2022г.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ АВГУСТ 2022г.

Sep 01, 2022 Home , Андро влог

АНДРО:

Здравейте хора,

 в днешното специално издание на въпроси и отговори, ще сме на гости на Ели, управителката на Йон Компютърс. Както знаете, Йон Компютърс са дългогодишен партньор на канала ми (andro vlog videos във youtube) и благодарение на тях, аз успявам да правя по-голямата част от съдържанието си. 

 

 

 

 

Първият ни въпрос идва от потребител на име Afridon Deaddark и е толкова сложен, колкото и името. Той иска разяснение за VRM-a. Kолко броя, фази, мосфета, кондензатори трябва да има за съответен волтаж и мощност. Примерно колко е нужно за 12700 да работи на турбо без ОС. За 5800х3Д също.

 

Ели какво мислиш по въпроса?

 



ЕЛИ:
Здравейте Afridon Deaddark,

Въпорсът ви е изключително задълбочен и ние ще ви отговорим така: Ако имате за цел да проектирате дънна платка или устройство базирано на избраните от вас елементи, то тогава ще трябва да изискате от производителите AMD и Intel параметрите за тези компоненти. За съжаление ние не сме проектанти и не разполагаме с тези параметри. Безспорно е, че колкото по-висок клас е дънната платка, то компонентите там са с по-добро качество, имат по-големи радиатори за охлаждане и ще бъдат съобразени с изискванията на производителя на чипсета и поддържаните процесори. А ако въпроса ви е предимно за това, дали можете да овърклоквате през настройки на VRM – да, в зависимост от чипсета и BIOS-a на дънната платка. За такъв тип овърклок е задължително да сте запознат в детайли какво правите - в противен случай е възможно да останете без процесор! За овърклок на процесор 12700k Ви трябва дъно с чипсет Z690, а за 5800х3Д -  X570, което предполагам добре знаете????

 

 

 

АНДРО:

Следващият въпрос идва от Деян Стоев. Той иска разяснения за сертификатите на захранванията и има ли риск да вземе захранване от примерно 600W без сертификат в сравнение с такова със същата мощност, но с бронзов сертификат да кажем.

Не е задължително да има по-голям риск. Сертификатите - бронз, силвър, голд и т.н. се отнасят за енергийната ефективност на захранването и доста често се бърка че имат отношение към мощността или към устойчивостта на захранването, което не е точно така. Аз години наред съм работил с надеждни захранвания, които не са били дори бронз. Както знаете електричеството, което идва от контакта е 220 волта променлив ток. Но, за да може да бъде използвано от компютъра, то трябва да бъде преобразувано в 12 и в 5 волта постоянен ток. Именно това е ролята на всяко едно захранване, като в процеса винаги някаква част от енергията се губи под формата на топлина. Сертификатите показват именно това каква част от енергията се губи под формата на топлина. Това не бива да се бърка, че има отношение с мощността, която компютъра ви получава. Разбира се хората индиректно ползват тези сертификати като ориентир за качество, защото е ясно, че по-ефективното захранване е направено от по-скъпи и качествени компоненти. 

 

 

 

Следващият ни въпрос идва от Георги Михалков и е във връзка с цените на видеокартите. Този въпрос го имаме всеки път, но сега имам до себе си Ели, която е по-навътре в търговията и може да ни даде по-задълбочен поглед на нещата. И така Ели ще поевтинеят ли видеокартите?

 



ЕЛИ:
Това е любимият ми въпрос от две години на сам. Моето мнение е, че към момента цената е справедлива. Долърът в момента стигна нивото на еврото, т.е. около 1.95лв за 1 долар, като преди половин година беше горе долу около 1.70лв, същевременно транспортните разходи по информация на вносителите са се вдигнали двойно от миналата година, така че видео карта от тип GTX 1650 в порядъка от четристотин и тридесет до петстотин лева е наистина добра цена. Колегите направиха справка за цените на същата карта през март месец тази година, които са били над петстотин лева стигащи до почти шестотин лева. Друг пример RTX 3060 сега е в порядъка около хиляда лева, а март почти е нямало наличности и са били над хиляда и двеста лева. На какво се дължи това се питат всички като разходите се вдигат, а цените спадат. На първо място търсенето рязко намаля, а производителите спряха да продават на руския пазар и от там се появиха наличности, които трябва да се реализират на всяка цена, като мисля, че голяма част от тях се продават на загуба. Но в момента пазарът е непредвидим, защото имаме информация, че пак затварят някои от заводите в Китай поради епидемията. Така че ще следим с интерес какво се случва и моята препоръка, ако имате желание и възможност да си купите нова видео карта - сега е прекрасен момент да го направите, дори на кредит в предвид нарастващата се инфлация.

 

 

 

АНДРО:

Следващият въпрос е много интересен идва от Ачико09 той пита, дали някой от моята огнена група е нестинар и дали съм присъствал на такъв обичай. За тези от вас, които не знаят извън канала ми за хардуер, аз се занимавам с огнено шоу. Ачико вероятно е гледал моя втори youtube канал, където споделям повече лични преживявания. Отговорът ми е не, никой от нас не се занимава с нестинарство. Смятам, че обичаят е един от уникалните български обичай, които задължително трябва да се съхранят. Може да звучи изненадващо, но аз лично никога не съм имал възможност да присъствам на нестинарско изпълнение, което е пропуск от моя страна.

 

 

 

Следващият въпрос идва от MEGA и той пита какво охлаждане бихме препоръчали за процесор Core i7 12700 (не К версията) и също дали охлаждането Gigabyte - AORUS WaterForce 240 RGB е подходящо. Ели ти какво мислиш по въпроса?

 



ЕЛИ:
Да, това водно охлаждане е достатъчно за този процесор. В работен режим процесора е 65 вата, докато в турбо достига до 180! Водното охлаждане е предвидено да охлажда процесор i9-12900K,  който в работен режим е 125 вата, докато в турбо достига до 240W!!!

 



АНДРО:
Анелиян Евдокимов пита дали процесорите Core i7 от шесто и седмо поколение все още стават. Това са Skylake и Kaby Lake, ако не се лъжа. Високият клас процесорит каквито са Core i7 имат доста по-голяма дълголетност в сравнение с по-нискя клас. Аз например до края на миналата година си карах с Core i7 4790K още от Haswell поколението, така че напълно мога да си представя някой все още да използва Kaby Lake или Skylake. Ако обаче въпроса ти е, дали си заслужава в момента да се купи такъв процесор, аз по-скоро бих се въздържал и бих се насочил към последното поколение Ryzen процесори от 5000-та серия, които към момента предлагат много добро съотношение цена качество, както и към някои по-бюджетни варианти на интел от 12-тото поколение каквито са Core i3 12100F и Core i5 12400F. 

 

 

 

 

Следващият въпрос идва от Геймър Грег и е във връзка с ъпгрейт на лаптоп Леново T450 ThinkPad. Той е сложил допълнителна оперативна памет на лаптопа си, но тя явно не е била разпозната. Ели на какво може да се дължи това според теб?

 



ЕЛИ:
Трябва да се провери по партиден номер, точно този лаптоп колко гигабайта поддържа, както и какъв точно вид памет има в момента. Важно е да се подбере правилната памет, която предполагам е с DDR3 на 1600MHz, която може да е стандартна или low voltage. Важен е и тайминга. Може да се налагат настройки в БИОСа и т.н. Така, че препоръчвам на Грег да ни снима етикетите на лаптопа и паметта, която е закупил и да ни ги изпрати на имейла, за да може от сервиза да му помогнат. Най-добре е, ако може да дойде в магазина и да видим на място какво се е случило и защо не тръгва паметта, защото иначе може само да гадаем.

 

 

АНДРО:

Следващият потребител е Иван Кендиков, който иска съвет за видеокарта за спокоен FULL HD гейминг и е с процесор Ryzen 3600. Той казва, че се колебае между много избори. Ами да разбирам те, защото с този процесор се намираш в средата на ценовия спектър и с него би било подходящо да се използват както среден към висок клас карти, каквито са например RTX 3060, RX 6600XT. Според ботълнек калкулатора ще имаш 0% ботълнек с тези карти, което е много добре. Бих те посъветвал, ако имаш бюджета да избереш една от тях. Но специално за спокоен FULL HD гейминг ти би могъл да минеш и с нещо по-бюджетно. Например с GTX 1660 Ti или Super. Така, че може би, ако беше споделил бюджет щеше да ми е по-лесно да те посъветвам. За момента съвета ми е ако имаш бюджета насочи се към 3060 или RX 6600XT, но също така имай предвид, че по-нисък клас карти като 1660-семейството или RX 6600 биха ти свършили също отлична работа.

 

 

 

 

Следващият въпрос е конкретно към Йон Компютърс и е отправен от Огнян Джигаров. Той пита може ли да поръча лаптоп от сайта на Йон Компютърс, но гаранцията да бъде на името на друг човек? Ели?

 



ЕЛИ:
Огнян няма никакъв проблем за това, просто в инструкциите при поръчката да напише, че иска в гаранционната карта да пише еди си кое име и колегите ще изпълнят желанието му????

 

 

АНДРО:
Още един въпрос за захранване. МаркатаБГ пита дали захранване Chiftec 550W gold ще е достатъчно за видеокарта RTX 2080 и процесор ryzen5 2600x. Отново ще кажа, факта че захранването е GOLD не го прави някакво магическо захранване. Ако провериш системните изисквания за RTX 2080, ще видиш, че тази карта изисква минимум 650 ватово захранване, като аз бих си взел поне 7 или 800 вата. 

 

 

 

Димитър Цветков задава отново въпрос към Йон Компютърс. Той се интересува колко хора освен мен са спонсорирани от Йон Компютърс? Има ли други такива Ели?

 



ЕЛИ:
За момента спонсорираме единствено Андро, защото той се доказа с времето, че е невероятен професионалист със своето постоянство  и с любовта и верността към феновете. Ние сме горди и щастливи от съвместната ни работа, защото това да създаваш съдържание години на ред всяка седмица, без да губиш интереса на хората е истински талант и по тази причина ние го подкрепяме вече над седем години. Благодаря ти Андро! А за останалите влогъри сме с отворени врати, но само за креативни идеи!

 

 


 

АНДРО:
Ами, благодаря ти Ели. С това приключихме със зрителските въпроси за това видео. Има ли още нещо което ти би искала да споделиш преди да приключим?

 

 


ЕЛИ:

Искам да повдигна въпроса за една фирма, която се възползва от нашето изградено име на професионалисти, а именно Йон компютърс -Монтана -  и искам официално да заявя, че нямаме нищо общо и не може да гарантираме за качеството на обслужване и компетентност!

 

 

И още нещо започва следващата игра, този път със съдействието на AsRock с Подарък това пролетно/есенно яке – за повече подробности влезте във фейсбук страницата ни, за да може да участвате: facebook.com/ioncomputers.bg

 

 

АНДРО:
Бих пожелал успех на всички, които ще участват. Ами хора това беше всичко от нас за тази седмица. Повече съдържание във връзка с компютрите, хардуера и гейминга може да видите, ако следите блогът на Йон Компютърс и нашата фейсбук страница.