Сглобявам PC с новите AMD RX 6650XT и Ryzen 5 5600
Сглобявам PC с новите AMD RX 6650XT и Ryzen 5 5600

Сглобявам PC с новите AMD RX 6650XT и Ryzen 5 5600

May 29, 2022 Home , Андро влог

Здравейте, хора, днес ще ви покажа как сглобявам конфигурация с едни от най-новите компоненти на АМД говоря за процесора Ryzen 5 5600, който заедно с още няколко процесора беше пуснат на пазара на четвърти април тази година, като част от последните процесори за АМ4 сокета.

 

 

 

 

 Днес също така ще оборудваме нашето РС с видеокартата Radeon RX 6650XT. Това е една карта, за която знам, че много от вас се интересуват, защото получавам доста въпроси във връзка с нея. Днес ще я използваме за РС-то, а другата седмица в тестовете ще видите колко добре се представя тя на игрите и бенчмарковете. 

 

 

 

 

Какво можем да кажем за новия хардуер. При процесора няма нищо изненадващо. Това е типичната Ryzen 5-чка състояща се от шест физически ядра и дванадесет треда. Имаме базова тактова честота от 3.5GHz и буустова достигаща до 4.4GHz.

 

 

 

 

Архитектурата е седем нанометрова. Процесорът поддържа PCIe 4.0, което е важно за бързата връзка с паметта на видеокартата, което в някои случай оказва влияние в представянето при игрите. 

 

Видеокартата ни е последното развитие на RX 6600 сериите - именно 6650ХТ. Ако сравним спецификациите с познатата вече 6600ХТ виждаме, че чисто хардуерно няма особени разлики.

 

 

 

 

 Има същия брой изчислителни единици, същия брой Ray акслелератори, същия брой поточни процесори и текстурни единици, броя на транзисторите също не е променен. Различното е малко по-високите тактови честоти, скоростта на паметта е увеличена от 16 на 17,5 Gbps. Самата памет на всички 6600 модели е 8GB, което според мен е напълно достатъчно. Типичната мощност на видео картата е леко увеличена 180W в сравнение със 160W при 6600ХТ. Всичко това ни говори, че 6650ХТ е една по-узряла върхова форма на същата видео карта.

 

И така нека видим и останалия хардуер и как той беше претворен в една доста интересна конфигурация.

 

 

 

 

 За днешния билд сме използвал, където е възможно части на MSI, за да се получи нещо като брандиран MSI билд за феновете на марката. Имаме MSI кутия, MSI дъно, видео картата ни е в изпълнение на MSI, както и захранването в сайта на Йон Компюртърс е MGA 650W на MSI. Последното го нямахме налично навреме за днешния билд, така че ще използвам друго захранване, но ако решите да поръчате тази конфигурация от Йон Компютърс тя ще включи MSI захранването. 

 

Дъното, което съм избрал е MAG B550 Tomahawk. Доста внушително дъно с адски много охлаждания. Виждаме има две метални охлаждания за M.2 SSD-тата.

 

 

 

 

Обикновено е максимум едно. Този елемент горе в ляво не е пластмасова декорация, както при повечето дъна, ами е от масивен метал и служи за допълнително охлаждане на захранването на процесора, както и  радиатора горе.

 

 

 

 

Имаме и масивно охлаждане на чипсета B550.

 

 

 

 

Всичко е издържано в сив металик. 

Започваме с монтажа на прцесора, като отстранявам пластмасовите крепежни елементи.

 

 

 

 

 Поставям нашия процесор Ryzen 5 5600, нищо сложно до тук. Това са последните процесори с пинчета, както знаем от следващото поколение на AMD те ще станат LGA т.е. плоски. 

 

 

 

 

Паметта ще бъде същия модел, който ползвах и при предишното си РС. Това са 2x8GB на Patriot, модел Viper Steal, работещи на 3200Mhz.

 

 

 

 

 Не съм ги избрал случайно, те се вписват идеално в металическата естетика на днешния билд, цвета им виждате е същият като на охладителите на дъното.

 

 

 

 

Подсещам, че е хубаво да се консултирате с книжката на дъното за товат къде трябва да поставите плочките в случайт че имате повече слотове. В този случай те трябва да се поставят в А2 и Б2 слотовете. 

 

 

 

 

Поставям боксовото охлаждане на процесора. Това процесор с TDP от 65W така, че е напълно ОК да сме с това охлаждане, не очаквам да имаме някакви кой знае какви загрявания.

 

 

 

 

SSD-то, което ще ползваме е новият ми любимец, който имам и на собственото си  РС - 500 GB на Silicon Power, модел UD80.

 

 

 

 

То има скорост на четене от 3400MB/S и скорост на запис от 3000 MB/S, което е много, много добре. Завинтваме охлаждането и сме готови с инсталацията на SSD-то. 

 

 

 

 

Време е да поговорим за нашата кутия от MSI, това е моделът GUNGNIR 110R.

 

 

 

 

 Веднага ни прави впечатление агресивния външен вид в предната част. Тя също така има необичайно високи крачета, което ме провокира да снимам и долната част на кутията, нещо което не правя често.

 

 

 

 

 В горната си част изглежда доста стандартно. Там се намира панела с бутоните и USB-тата, а също имаме и станалата вече стандартна магнитна мрежичка. 

 

 

 

 

Кутията има прозрачен страничен панел от закалено стъкло, а най-якото е, че идва с четири предварително монтирани Addressable RGB вентилатори.

 

 

 

 

 Интересно ми беше как са свързани те и в задната част виждаме, че те са предварително включени в общ контролер.

 

 

 

 

 Както е обичайната практика този контролер може да се ползва самостоятелно или да се включи в дъното и да играе ролята на сплитер. За съжаление контролера не включва захранване на моторите на самите вентилатори, така че за тях трябва да се помисли отделно. В комплекта имаме кабел сплитер, където можем да свържем три от четирите вентилатора и така да се справим, ако пиновете на дъното не ни стигат. Както ще се види по-късно нямаше нужда да го ползваме. 

 

 

 

 

Поставям дъното в кутията. То е с предварително монтирана задна пластинка, така че няма проблем. Свързвам кабелите на кутията с дъното. За първи път виждам такъв кабел за USB 2.0 портовете, който се включва в ето тази букса.

 

 

 

 

Нещо като нов стандарт ми се струва, че се очертава, защото таква букса забелязах и на предишното дъно, което сглобявах. 

Четирите вентилатора на кутията бяха включени в четири отделни пина на дъното, оказа се, че има достатъчно. 

Монтирам и свъзвам захранването.

 

 

 

 

Готови сме да преминем към последната стъпка, която е монтаж на видео картата. Пластинките на кутията са от типа, който се развинтва, което е много добре. 

Може да видите как изглежда видео картата ни.

 

 

 

 

Тя е с типичната естетика характерна за MSI видео картите. Има три Display портове/DP и един HDMI. Имаме едно осем пиново захранване и два доста широки вентилатора. Монтирам видео картата, свързвам кабела на захранването и сме готови за тестов буут. 

 

 

 

 

Конфигурацията ни наистина изглежда впечатляващо. С помощта на бутон в горната част превключвам контролера и така променям подсветката.

 

 

 

 

Както казах, ако искате може да контролирате подсветката и чрез дъното. 

Много яка и красива конфигурация се получи.

 

 

 

 

 Нямам търпение да я тествам. Tова е нещо, което ще видим следващата седмица.

 Надявам се, че статията е била итнересна и полезна за вас, ако е така не забравяйте редовно да следите блогът на Йон Компютърс!