Ново бюджетно PC с Radeon RX 6400
Ново бюджетно PC с Radeon RX 6400

Ново бюджетно PC с Radeon RX 6400

May 10, 2022 Home , Андро влог

Здравейте хора,

на пазара се появи още по-нова, още по-бюджетна видео карта на AMD. Това е Radeon RX 6400 във версията си за десктоп компютри. И разбира се, за да ви държа в течение реших да направя две последователни статии със сглобяване на бюджетна конфигурация и  с тестовете на тази конфигурация. 

 

 

 

 

Първо няколко думи за новата видео карта. Тя е нещо като допълнително развитие от страна на AMD на идеята за ултра-бюджетни видеокарти, които да дадат възможности за избор на геймърите търсещи решения в ниския ценови клас. Първият такъв опит беше вече познатата RX 6500XT. Тя понесе някои критики, най-вече с обема памет от 4GB, наличието само на два порта отзад и липсата на възможност за хардуерен енкодинг на видео – нещо, което се ползва при стрийминг, запис на геймплей и рендърване на видео. 

Тези критики са в сила и тук при нейната още по-евтина сестра RX 6400.

 

 

 

 

Имаме както може да видите само два порта, което ограничава до два броя на мониторите, които може да включите. Ако погледнем спецификациите в сайта на AMD виждаме, че и тук липсва възможност за H265 и HEVC енкодер, както и за H264 енкоред. 

Една от добрите страни на тези карти и особено на новата RX 6400 e цената. Препоръчителната цена от AMD - така нареченото MSRP е само 159$. В България моделът, който ще ви покажа днес в изпълнение на Asrock върви за около 400лв. Това прави картата една от най-евтините и с нейните 4GB памет е подходяща алтернатива на добрата стара GTX 1050ti, идваща на горе-долу същите пари.

 

 

 

 

RX 6400 също успешно се конкурира с GTX 1650 (не супер версията), защото последната е с около 100 лева по-скъпа и върви по-скоро за около 500лв. Все пак и 1050ti и 1650-ката имат възможност за видео-енкодинг, което пък е плюс за тях. 

 

Нека обърнем внимание на останалата част от хардуера, който съм подбрал за това, което според мен е едно бюджетно РС с голям потенциал. Целта ми при подбора на компоненти беше крайния резултат да бъде машина, която е на ниска цена, но има добри характеристики и има възможности за надграждане. Ето защо, както ще видите в някои от случаите, не съм се целил непременно в най-евтините решения. 

Започваме с процесора. Както казах в клипчето си за последните АМ4 процесори, от АMD пуснаха три нови бюджетни процесори. Това бяха Ryzen 3 4100, Ryzen 5 4500 и Ryzen 5 4600G. Последния не ни интересува, защото той е с вградена графика, а днес билдваме система специално с фокус върху външната видео карта. Най-евтино щеше да бъде да избера Ryzen 3 4100. Той върви за около 230лв и е с 4 ядра и осем треда. Аз обаче сметнах, че не си заслужава и само за 60лв повече, можем да вземем по-хубавия Ryzen 5 4500, който вече има шест ядра и 12 треда.

 

 

 

 

Този процесор би понесъл и по-мощна видео карта от RX 6400, така че ако след време си ъпгрейтнете видеокартата, ще може да минете и без непременно да сменяте и процесора. Имайте предвид също, че процесорът е МРК, пише го и в описанието на сайта на Йон Компютърс. И какво означава MPK процесори – тези, които идват като МРК, означава, че са без опаковка оригинална опаковка от AMD, но идват с боксово охлаждане. Има и такива, които идват само в трейове/подложки по няколко, като са предназначени за асемблатори – фирми, които сглобяват компютри и те са без боксови охладители, които се обозначават като tray. Казвам го, за да не се чудите, защо не показах опаковката на Ryzen-a. 

Говорейки си за ъпгрейт на процесора, дъното, което избрах също не е най-евтиното от всички. То е на MSI с чипсет B550, а не най-евтиния А520. 

 

 

 

 

За РС-то съм избрал комплект две по осем гигабайта DDR4 памет на Patriot, работещи на 3200MHz.

 

 

 

 

Отново, ако искахме на всяка цена да спестим, тук можеше да се сложи една плочка от 8GB, но аз предпочетох това РС да е направено, така както аз бих го направил, без сериозни компромиси. 

Същия принцип съм следвал и при избора на SSD. То е с обем от 500GB на Silicon Power, много бързо MVMe SSD, сертифицирано със скорост на четене от 3400MB/S и скорост на запис от 3000MB/S.

 

 

 

 

Аз имам същото SSD на собствения ми компютър и го ползвам за системен диск. 

 

 

 

 

Захранването е добре познатото ни от повечето бюджетни РС-та, 700W захранване на TrendSonic. 

Много повече от нужното за конкретния билд, но ни остава капацитет при покупка на по-мощна видео карта. Тази, която ще използваме днес дори няма пинове за допълнително захранване, тоест за нея са достатъчни тези 75 вата идващи от PCI слота на дъното. 

И накрая кутията, която избрах, отново е на TrendSonic, която идва на цена от около 70лв.

 

 

 

 

 Тук гледах да се вместя във възможно по-нисък бюджет, като същевременно имаме приятен външен вид. Кутията е сравнително компактна. Прозрачния капак е от закалено стъкло, а не от плексиглас, въпреки ниската цена. В комплекта имаме един 120 милиметров Addresable-RGB вентилатор. Отгоре е с магнитна мрежичка.

 

 

 

 

Отпред се намират гнезда за три 120 милиметрови вентилатори, но такива не са включени в комплекта.

 

 

 

 

 За сега това не е проблем. Както казах нашата малка видео карта, захранваща се само от слота на дъното, няма да създава сериозни топлинни предизвикателства, така че единичния вентилатор на кутията ще може да се справи. Но при потенциален ъпгрейт, аз бих добавил предни вентилатори. 

 

Общата цена на конфигурацията на сайта на партньорите ми от Йон Компютърс е под 1400лв, което към днешна дата си е направо евтино.

Нека преминем сега към любимата ни част, сглобяването на машината. 

Това е изглед на нашето дъно MSI B550M-PRO-VDH.

 

 

 

 

 То има четири слота за памет, имаме слот за MVMe SSD с охлаждаща плочка и още един М.2 слот по-надолу. Демонтирам пластмасовите планки. Поставям процесора Ryzen 5 4500 в сокета и затварям шината.

Време е да поставим паметта ни от Patriot. В упътването на дъното, което може да се види на официалната страница, проверявам за всеки случай в каква конфигурация трябва да се сложат плочките, когато са само два, за да се ползва дуъл ченъла.

 

 

 

 

Препоръчително е да се сложат на А2 и В2. Тоест на втория и на четвъртия слот, гледано откъм процесора. Плочките са в сив-металик, така че да пасват на цялостната естетика на дъното. 

Монтирам охлаждането на процесора.

 

 

 

 

 То както казахме е боксово на  AMD. Завинтвам на кръст винтовете. Термопастата е предварително нанесена. Включвам и буксата на вентилатора. 

Време е да поставим SSD-то. Обикновено това беше едно от последните не компоненти, които монтирах при сглобяване на PC, но сега с тези MVMe SSD-та този процес идва в началото.

 

 

 

 

 Отвинтвам охлаждането, мушкам SSD-то в слота и след това завинтвам обратно охладителя. Нищо сложно тук. 

И така по-голямата част от РС-то ни вече е сглобена. Ето как изглежда. Единствено липсва захранване и разбира се видео-картата. 

 

 

 

 

А, нека не забравяме да сложим и говорителчето на дъното. 

 

 

 

 

Кутията, в която ще постави всичко има един малък недостатък от чисто инсталаторска гледна точка. В горния ляв ъгъл нямаме характерния за повечето кутии отвор откъдето да прекараме захранващия кабел за процесора.

Ето защо ще използвам една стара тактика – ще монтирам захранването преди дъното. Поставям го без никакви проблеми.

 

 

 

 

 След това свързвам осем пиновия захранващ кабел на процесора преди изобщо да монтирам дъното.

 

 

 

 

 Чак тогава намествам внимателно дънната платка, така че захранващия кабел да мине отдолу и тогава завинтвам множеството малки винтчета, които я държат. 

 

 

 

 

Прехвърлям отзад 24 пиновия захранващ кабел за дъното и също така свързвам кабелите от кутията. Тук няма нищо необичайно, заслужава си да се спомене, че за първи път на това дъно виждам буксата за USB 3.0 кабела да е странично обърната, а не да сочи нагоре.

 

 

 

 

Това е много по-удобно и естетически по-добре изглеждащо, а също поставя пластмасовия конектор под по-малко напрежение, когато кабела се опъне. Направо гениално, чудя се защо другите дъна не се правят по този начин. 

Общо взето сме готови. Остава единствено да монтираме видео картата, която трябва само да се мушне в слота.

 

 

 

 

Отвинтвам пластинката на кутията и монтирам видеокартата. Нашето РС е готово за тестов буут. Всичко изглежда нормално.

 

 

 

 

Може да видите как готино свети задният Addresable-RGB вентилатор.

 

 

 

 

Отпред също имаме светещ елемент. И двете са свързани чрез три пинов конектор към дъното, което има както три пинови пет волтови конектори за Addresable-RGB, така и от старите четири пинови 12 волтови обикновени RGB конектори.

 

 

 

 

Още едно предимство на това да инвестирате малко повече в дъно. 

И така нашето РС беше завършено. Не пропускайте следващата статия в блогът на Йон Компютърс, където ще анализираме резултатите от представянето на РС-то на различните бенчмаркове и игри.