Бюджетно PC 2022
Бюджетно PC 2022

Бюджетно PC 2022

Feb 22, 2022 Home , Андро влог

Здравейте, хора, време е за дългоочакваното, отлагано повече от една година, ново бюджетно РС. То ще бъде направено от изцяло нови излязли през 2022-ра година процесор - това е Core i3 12100F и два варианта за видео карта, това са новите Radeon RX 6500XT и Nvidia RTX 3050. За първи път от повече от година имаме предпоставките да направим едно такова бюджетно РС. 

Нека сега разгледаме самите компоненти, започвайки от процесора. Той е чисто нов модел, от най-новото дванадесето поколение на Intel по най-новата седем нанометрова транзисторна архитектура на компанията.

 

 

 

 

 

Както знаем, Intel дълги години бяха запецнали на тяхната 14 нанометрова технология, но Alder Lake процесорите са първите, които правят крачка в нова посока. 

Какво можем да кажем за конкретния модел Core i3-12100F. Той идва на цена от около 200лв. - версията без охладител. За тази доста примамлива стойност той предлага четири физически ядра и осем логически, т.е. имаме Hyper Threading.

 

 

 

 

 

Тук не присъстват познатите ни от по-високия клас процесори от същото поколение - efficiency cores - икономичните ядра. Така, че си имаме една класическа схема от четири ядра и осем треда.  

Тактовите честоти не са нищо особено 3.3 GHz базова и 4.3GHz буустова честота. При новата архитектура обаче, ще видим в следващия клип как точно това ще се отрази на производителността. Буквичката F в края на названието означава, че този процесор няма вградена графика, което допринася за ниската му цена. Като цяло за около 200лв. Core i3 12100F заема достойно място като един от най-изгодните бюджетни процесори.

 

Голямата въпросителна разбира се са новите бюджетни видео карти на AMD и Nvidia.

 

 

 

 

Разликата в официалните им цени би трябвало да е само 50 долара - 200 долара за RX 6500XT срещу 250 за RTX 3050. Ако това наистина беше така, то аз с две ръце бих избрал картата на Nvidia. В реално изражение обаче, конкретният модел на Asrok, който ще използваме днес на 6500XT идва на цена от около 650лв, докато 3050 достига в изпълнението на Gainward се търгуваше за 850лв.

 

 

 

 

 

Тоест тази цена от около 1500лв. на бюджетното РС,  може да се постигне само с RX 6500XT. 

 

Ще поговорим доста по-задълбочено за различията и характерните особености на двете карти в следващата статия, когато ще анализирам резултатите от тестовете на бюджетното РС. 

А сега нека видим останалия хардуер и как точно сглобих конфигурацията.

Започваме с дъното. То е малко бюджетно дъно на Gigabyte с чипсет H610.

 

 

 

 

Както може би забелязахте това е DDR4 дъно и съответно нашата конфигурация ще бъде с DDR4 памет. Още един особен въпрос. Може би знаете новото поколение процесори на Intel поддържат както DDR4 така и DDR5 памет. Само, че към настоящия момент цените на DDR5 паметите е все още много висока, както и на дъната, които ги поддържат.  Така например 8GB от най-евтината DDR5 памет струва близо 200лв. Докато една плочка от 8GB DDR4 памет работеща на 3200MHz като тази, която ще ползваме за днешния билд струва само 76лв. Ако искаме да постигнем тази цена на бюджетното РС нямаше как да ползваме DDR5.

 

 

 

 

За първи път ми се отдаде случай да инсталирам процесор в новия сокет 1700 на Intel. Всъщност начина за инсталиране на интелски процесори се променя за първи път откакто се занимавам със сглобяване на компютри. Той не е много по-различен от предишния. Отново имаме едно малко лостче с помощта, на което отключваме шината. 

 

 

 

 

Шината обаче се отваря в противоположната посока. Самите процесори и съответно техните сокети са малко по-продълговати в сравнение с по-старите. Внимателно поставям процесора, затварям шината и заключвам лостчето.

 

 

 

 

Всичко изглежда наред. 

 

 

 

 

 

Поставям оперативната памет, това са две плочки по 8GB на Kingston Fury.

Днешното РС ще бъде с 500GB NVMe SSD на Kingston. Инсталацията в M.2 слота беше малко по-особена на това дъно. Вместо да има винтче, с което да закрепим SSD-то в единия край, както е при повечето дъна, тук имаме едно вадещо се пластмасово щифтче. Първо изваждаме щифтчето.

 

 

 

 

Поставям SSD-то по стандартния начин. След това вкарвам щифта и с натиск го прекарвам от другата страна така, че да щракне и да се закрепи здраво. Намествам крепежната част и по този начин SSD-то е инсталирано. 

 

 

 

 

 

Честно казано не го намирам за по-улесняващо от обикновеното винтче. 

Това, което остана е да се инсталира охлаждането  - Arctic Freezer i35.

 

 

 

 

Първо трябва да подготвим задната планка с тези четири подобни на винтове елементи.

 

 

 

 

 Те се закрепят с помощта на малки гумени пръстени.

 

 

 

 

 

Така подготвена планката се монтира в задната част на дъното, а винто-подобните елементи остават да стърчат в предната част.

В комплекта са предоставени два вида втулки. Едните са бели, другите черни.

 

 

 

 

Белите са за по-старите сокети, докато черните са за 1700. Поставям ги на местата им.

 

 

 

 

 Следва да монтирам основните крепежни планки. Те се нанизват по показания в инструкциите начин върху стърчащите винтове и се затягат със специални бурми.

 

 

 

 

Тук трябва да внимавате, защото има два варианта да инсталирате тези планки и те определят после ориентацията на охладителя. Така както ги бях поставил първия път не е грешно, но вентилатора ми ще е насочен нагоре или надолу, вместо настрани. Ето защо се наложи да ги разменя, за да мога да сложа охлаждането в желаната от мен посока. 

 

 

 

 

Преди това поставям и разнасям с шпатулка термопастата. Време е да поставим охладителя. Първо премахвам вентилатора като леко дръпвам пластмасовите държачи.

 

 

 

 

Поставям охладителя и завинтвам двата прикрепящи болта.

 

 

 

 

Първо леко единия колкото да хване, после леко другия и след това ги до затягам. Лесно поставям след това и вентилатора. Охлаждането е в такава ориентация, че да засмуква въздух от предната част на кутията и да издухва топлия въздух назад, което ще съвпада с общия въздушен поток.

 

 

 

 

И като стана дума за кутията ето я и нея. Тя е разбира се бюджетно, но доста хубаво решение. Това е Makki F10, RGB 2F.

 

 

 

 

 

Тя има сравнително компактни размери, но идва с най-големите предни вентилатори, които съм виждал. Осветените с Addressable RGB перки са с диаметър 180 милиметра.

Поставям задната пластина.

 

 

 

 

 След нея инсталирам и дъното, като завинтвам всички винтчета.

 

 

 

 


Следващата стъпка е да инсталираме захранването. То е доброто изпитано в много конфигурации 600W захранване на TrendSonic - Eco POWER.

 

 

 

 

На цена от 72лв, то ни предоставя нужната надеждност без да чупим касичката.

 

 

 

 

И двете видео карти имат осем-пиново захранване и така от гледна точка на инсталацията е без значение коя точно ще изберем. RTX 3050 е малко по-голяма като размер, но без проблем се смести. 

 

 

 

 

Време е за тестов буут. Всичко преминава успешно, може да видите как изглежда нашето бюджетно РС за началото на 2022-ра година.

 

 

 

 

Аз разбира се инсталирах един Windows 10, купища игри и малко софтуер, така че РС-то да е готово да покаже на какво е способно. В следващата седмица ще тествам конфигурацията във вариантите и с двете видео карти RTX 3050 и RX 6500XT и ще видим какви ще са резултатите, аз лично нямам търпение да разбера.  За да не пропуснете и вие, продължението на тази итнересна история, следете редовно блогът на Йон Компютърс!