Необичаен десктоп комплект от AMD | AMD 4700S
Необичаен десктоп комплект от AMD | AMD 4700S

Необичаен десктоп комплект от AMD | AMD 4700S

Sep 06, 2021 Home , Андро влог

Здравейте хора,

както се разбира от заглавието, в дншната статия ще разгледаме едно необичайно парче хардуер, а именно AMD 4700S мини-десктоп комплекта. Този коплект включва две части. Основната част е mini-ITX дъно, с интегриран осем ядрен процесор от “Zen 2” поколението на AMD, охлаждане за процесора и забележете 16 гигабайта интегрирана оперативна памет.

 

 

 

 

Това са чипове памет запоени за долната част на дъното, така че не се виждат. Нямате слотове за RAM и т.н. Малкото дъно има също PCIe слот за видео карта и втората част от комплекта е тази малка видео карта на AMD - Radeon RX 550 с два  гигабайта видео памет.

 

 

 

 

Започвайки да работя по тази статия, се наложи да направя малко разследване, какво точно представлява 4700S, тъй като самия аз бях леко объркан, а официалният сайт на AMD дава учудващо оскъдна информация. Пише, че комплекта включва осем ядрен процесор направен по “Zen 2” архитектурата, но нищо повече.

 

 

 

 

След като прочетох допълнителни статии в интернет стигнах до извода, че това е процесор достигащ до 4 GHz и освен осемте ядра има и шестнадесет треда. Тази информация разбира се трябва да се приема като неофициална, защото така и не открих официалните характеристики на процесора. Дори в ПДФ файла с инструкциите за употреба, не хвърли светлина по въпроса, но там нещо друго ми направи впечатление, оперативната памет може да бъде осем или шестнадесет гигабайта GDDR6 памет.

 

 

 

 

Както казахме чиповете на паметта са запоени , което прави самото дъно изключително компактно, може да добиете представа за размера му спрямо моята китка, която в разтворено състояние почти го покрива.

 

 

 

 

 

Имаме един PCIe слот за видео карта, който обаче е от второ поколение. 

Преобладаващите мнения в интернет, които прочетох бяха че 4700S всъщност е същият чип използван в Xbox X и S сериите, т.е. Най-новите конзоли на Xbox , но без вграденото видео. Ето защо се налага инсталацията на външна видео карта. Самото дъно е малко по-различно от това на конзолата. Отново казвам, това не е точно официална информация, така че може да се приема с известна доза съмнение. 


 

След като горе долу хвърлихме светлина върху произхода и какво точно представлява  AMD 4700S, остава да разберем дали може ли да бъде използван като алтернатива за бюджетен гейминг. Цената на самия комплект е около 800лв (това включва и RX 550 видео картата). Единственото, което е нужно да добавим са кутия, захранване и някакво SSD или хард диск. В сайта на Йон Компютърс може да видите две версии на конфигурацията едната с 1GB хард диск, другата с 480GB SSD. Целта при подбора на частите беше, ако може да се вместим в цена под 1000лв. за да бъде конфигурацията максимално конкурентна, спрямо примерно такива използващи новите Ryzen APU-та. Спрях се на ето тази малка кутия идваща с вградено 500 ватово захранване.

 

 

 

 

 

 

Използвах също стандартното SSD, от 480GB, което обичайно ползвам при тестване на конфигурации. 

 

 

 

 

 

Имайте предвид обаче, че 4700s не разполага с М.2 слот, ако случайно сте се замислили за подобнa опция. Дънцето също така има само два SATA 3 слота, което ви ограничава откъм брой хард дискове или SSD-та, които бихте могли да добавите. 


 

Сглобяването на самата машина беше изключително опростено. Поставям задната пластина идваща с комплекта.

 

 

 

 

Монтирам дънцето, което е с форм фактор mini-ITX и се закрепя само с 4 винтчета.

 

 

 

 

Захранването идващо с кутията е с горен монтаж, което леко ми обърка кабел-мениджмънта в първия момент, но някак си се справих.

 

 

 

 

Поставяме нашата малка видеo картичка RX550. Тя както забелязвате не се нуждае от допълнително захранване, а черпи цялата си енергия само от слота на дъното.

 

 

 

 

Нашето захранване от 500W трябва да е повече от достатъчно да захрани системата. 


 

И така направих чиста инсталация на Windows 10, както и най-новите драйвери, качих определени игри и бях готов да подложа тази малка машинка на обичайните геймърски тестове.

 

 

 

 

Интересно ми беше как ще се справи мистериозния осем ядрен процесор, особено в сравнение с някои от последните Ryzen модели, които бях тествал. Тук поне е видно, че тредовете наистина са шестнадесет, ако съдим по броя на квадратчетата появяващи се на Multi-Core теста.

 

 

 

 

 

На Cinebench R 20 той показа сходни, макар и по-ниски резултати от Ryzen 5600G - предишният процесор, който тествах преди няколко седмици. Редно е да се отбележи, че 5600G е шест ядрен процесор и все пак някак си дава по-добър резултат на Multi-core теста. На Single-core разликата е дори още по-голяма, което е обяснимо, защото 5600G достига до 4,4GHz със своята буустова честота. 


 

Нека видим как нашата миниатюрна машина се справи с някои от игрите. Всички тестове са на резолюция FULL HD. 

Започвам с едно от най-очевидните заглавия - CS:GO. Тук нa минимални настройки получихме 119 средни кадри за секунда.

 

 

 

 

 

Това не е добър резултат и дава възможност играта да се играе дори на нива близки до професионалните. 

Не може да се каже същото обаче за Shadow of The Tomb Raider. На минимален присет и без anti-aliasig играта се мъчеше с 19 средни кадри за секунда.

 

 

 

 

 

За сравнение резултатите, които имахме на ултра-бюджетното РС с Ryzen 5 5600g бяха 40 средни кадри за секунда, което дава възможност играта все пак да се играе. 


 

GTA V на минимални настройки се държеше в рамките на приемливото със средни кадри около 60 на различните сцени.

 

 

 

 

ЕТС2 на минимални настройки се държеше доста добре поддържайки средни 127 кадъра за секунда при 121 минимални и 150 максимални.

 

 

 

 

Реших да съм оптимистичен и да пробвам на максимални настройки, но това се оказа невъзможно със средни кадри под 30 за секунда, минимални 20 и максимални едва 29. 

 

 

 

 

Forza Horizon 4 се оказа невъзможна за игра, дори на минимални. Средните кадри бяха 21, минималните 15 а максималните 27.

 

 

 

 

 

Имайте предвид, че на същите настройки тя се играеше съвсем спокойно с вградената графика на Ryzen 5600G. 


 

И като лека утеха, Fortnite вървеше доста гладко с 62 средни кадри за секунда 56 минимални и 63 максимални. 

 

 

 

 

 

Това пак е по-нисък резултат от Ryzen 5600G, но тук не се забеляза никакво насичане и с чиста съвест мога да кажа, че при минимални настройки (единствено viewing distance беше на High) играта се играе нормално. 


 

Какъв в крайна сметка е изводът ми. На първо място ще говоря от геймърска гледна точка. Знам, че се намираме в труден за геймърите момент, особено що се отнася до наличностите и цените на видео картите и всякакъв вид алтернативи за бюджетен гейминг са добре дошли. AMD 4700S комплекта, който включва вграден осем ядрен процесор, 16 гигабайта интегрирана памет и видео картата Radeon RX 550 2GB дава възможност за плейване на игри като CS:GO, ETS2, GTAV и Fortnite на минимални настройки относително нормално.

 

 

 

 

Със своята цена под 1000лв, една такава конфигурация може да се окаже подходяща за домашно или офис РС с възможности за съвсем лек гейминг. 

 

 

 

 

Ако обаче си търсите компютър с фокус предимно върху гейминга бих ви препоръчал да обърнете внимание на  ултра-бюджетното РС, което разгледах миналия път с процесора Ryzen 5600G. Да, то е с около 200лв по-скъпо, но по мое мнение си заслужава много повече. 

 

 

 

 

 

Имате по-силен процесор. Имате по-добро представяне в игрите, макар и с интегрирана графика. Имате големи възможности за ъпгрейт. Например с една RTX 3060Ti или новата RX 6000 XT, това РС би се превърнало в истински геймърски звяр.  Така че като цяло ако се оглеждате за нещо в ценовия диапазон около 1000лв. съвета ми е вземете си ултра-бюджетното РС и няма да сбъркате. Също така бих още веднъж ще обърна внимание, офертите на сайта на Йон Компютърс дават пълна информация за частите използвани в различните конфигурации. Имате възможност да цъкнете на всяка една от тях и да я видите като отделен продукт. Това го няма при много фирми, което означава, че потребителите често пъти не знаят какво точно си купуват. Включително има оферти, където може да срещнете неща като - “осем ядрен процесор на AMD” примерно, без да се уточнява какъв точно е процесора. Той може да е от преди три поколения, може да е подобен комплект като разгледания днес - кой знае. Така че, когато си избирате РС, следете ги тези неща. 

А за да сте в течение с всички новости в областта на хардуера и геймърксата периферия, не забравяйте редовно да следите блогът на Йон Компютърс.