Как сглобих PC-то с Radeon RX 6700XT и Ryzen 7 5800X
Как сглобих PC-то с Radeon RX 6700XT и Ryzen 7 5800X

Как сглобих PC-то с Radeon RX 6700XT и Ryzen 7 5800X

Apr 24, 2021 Home , Андро влог

Здравейте, хора,

миналата седмица ви показах теста на най-новата видео карта на AMD от 6000-та серия Radeon RX 6700XT 12GB.

 

 

 

 

 

Това е карта предназначена за 2К гейминг на високи настройки и официалната ѝ премиерна цена беше 479$, което е малко по-евтино от RTX 3070, чиято премиерна цена беше 499$. За да постигнем успешен тест на видео картата я съчетах със страхотния процесор Ryzen 7 5800X. Днес ще ви демонстрирам как обединих този чудесен хардуер в една готина конфигурация.

 

Започваме с монтаж на процесора. Използваме същото дъно като при конфигурацията с RTX 3060 и процесора Ryzen 5 5600x - това е Asrock B550M Steal Legend. Доста яко дъно, аз съм доволен от него. 

Премахваме пластмасовите пластини.

 

 

 

 

Правя ънбоксинг на процесора и ни прави впечатление, че Ryzen 7 5800x  идва без боксово охлаждане.

 

 

 

 

Това означава, че ще ни е необходимо някакво по-сериозно охлаждане.  Отваряме шината и поставяме процесора на мястото му.

 

 

 

 

 

 

Време е за нашата оперативна памет, това са две плочки по осем гигабайта DDR4 RAM работещи на 3200Mhz на производителя Patriot. Да паметта, както и дъното, са същите, които използвахме и при предишната конфигурация.

 

 

 

 

 

 

 

Монтирам плочките на слотове A2 и В2, защото така е описано в книжката на дъното, винаги е добре да се проверяват тези неща. 

 

Следва необичайното в днешната конфигурация, монтаж на нашето охлаждане за процесор - Cooler Master Hyper 212 RGB Black Edition.

 

 

 

 

 

Когато трябва да монтирате едно такова охлаждане това усложнява билда, защото тези охлаждания не се поставят по обичайния начин като боксовите, освен това са направени така, че да могат едновременно да се монтират както на Intel, така и на AMD конфигурации за това трябва внимателно да прочетете упътването, за да разберете кои крепежни елементи да използвате. 

И така разопаковам кулера, първото нещо, което вадя е малка кутийка с керепежните елементи, а самия радиатор с вентилатора се намират отдолу.

 

 

 

 

Те са стабилно закрепени в това пластмасово легло, с което идват. 

 

 

 

 

Охладителя не идва с предварително нанесена термопаста, контактната повърхност е предпазена от стикер, който ще трябва да махнем непосредствено преди инсталирането.

 

 

 

 

Хващам се да чета и отделям време на книжката с инструкциите, защото внимателно трябва да се прецени кои части да се използват за нашия монтаж и как да се ориентират и сглобят. Както казах има варианти за AMD и са Intel.

 

 

 

 

Започвам сглобяването със задната пластинка.

 

 

 

 

Както виждате тя има странна форма с осем крачета, четири предназначени за интелски дъна и другите четири, са за AMD. Консултирайки се внимателно с книжката аз монтирам тези особени винтчета, които трябва да стърчат през отворите в дъното. За да се задържат за пластината обаче, има едни допълнителни пластмасови части, които се щракват на място.

 

 

 

 

Може да видите как след като са монтирани винтчетата стърчат през отворите на дъното. 

 

 

 

 

За тях трябва да се завият тези специални гайки, които си идват с инструмент за завиване. 

 

 

 

 

Първо ги навивам на ръка и после ползвам инструмента и отвертка, за да ги дозатегна.

 

 

 

 

 

Гледам да не прекалявам със затягането, защото все пак не искам да нараня повърхността на дъното. 

За да продължим с монтажа първо трябва внимателно да отстраним вентилатора от радиатора.

 

 

 

 

След това трябва да изберем между два размера пластини, едните са за Intel, на нас ни трябват другите. Притискайки пластината на правилното място с пръст, аз завинтвам винтчето, което трябва да я закрепи.

 

 

 

 

Когато и двете пластини за закрепени, преди да махна стикера и да поставя термопастата, аз искам да се уверя, че всичко е напаснато правилно и че охладителя действително ще си застане както трябва.

 

 

 

 

Оказва се, че резбите не си пасват напълно, което в първия момент ме учуди. После обаче открих, че винтчетата на крепежните пластини имат две възможни позиции.

 

 

 

 

 

След като ги преместих на правилните позиции, вече мога да премина към същинското монтиране на охлаждането. 

 

Махам предпазния стикер.

 

 

 

 

Капвам малко термопаста.

 

 

 

 

Внимателно поставям охлаждането и започвам да завивам винтовете. 

 

 

 

 

 

 

 

Не забравяйте, че в началото ги завивам съвсем леко колкото да хванат. Защото ако завия първия винт до край, охладителя ще щръкне от другата страна и няма да може да завиете противоположния винт. Така че помалко затягам винтовете, докато равномерно се затегнат. 

           

След като охлаждането е най-сетне инсталирано, преминаваме към монтаж на дъното в нашата кутия, която е отново на Cooler Master, модел Masterbox MB 511 ARGB.

 

 

 

 

 

 

Може да видите три-пиновите кабели за свързване на АRGB вентилаторите, имаме един специално за дъна на Gigabyte  и един за останалите производители.

 

 

 

 

Отделно в комплекта имаме външен контролер за светлините, който може да свържем към захранването, но днес не мисля да го използвам.

 

 

 

 

 

Точно както свързах осветлението на охладителя към Polychrom Sync по същия начин искам да свържа и останалите светлини. 

Монтирам дъното в кутията.

 

 

 

 

 

 

 

Тъй като то идва с вградена задна пластинка, не се налага да я монтираме. Свързвам кабелите на кутията към дъното. 

Следващата стъпка е монтаж на нашето захранване. Използваме същото като миналия път 650 вата на Cooler Master с бронзов сертификат.

 

 

 

 

 

 

 

Общо взето този път съм подбрал всичко да е на Cooler Master - кутията, охладителя и захранването. Свързвам захранващите кабели на процесора, един осем пинов и един четири пинов и след това 24 пиновото захранване на дъното. 

За разлика от предната конфигурация, този път нямах възможност да ползвам MVMe SSD, така че днес инсталирам обикновено SATA 3 SSD.

 

 

 

 

Кутията има специално предвидена пластинка, на която да завинтим SSD-то и после да го монтираме. При поставянето на SSD-то предварително съм свързал SATA кабела. Прехвърлям го от другата страна и го включвам в SATA3 порта.

 

 

 

 

 

 

Време е да инсталираме нашата видео карта и първо трябва да премахнем две от пластинките на кутията.

 

 

 

 

 

За щастие тази кутия е от типа, при който пластинките се отвинтват с винтче, а не се отчупват. 

Време е да разопаковаме нашата Radeon RX 6700XT. Това е референтния модел и от AMD са се постарали с опаковката.

 

 

 

 

 

Разопаковането на тази видео карта е хардуерния еквивалент на това да ви постелят червен килим при посрещането. Точно такова усещане са се опитали да придадат от AMD. 

Самата видео карта изглежда страхотно.

 

 

 

 

Пластмасата е доста по-скъпа от тази на повечето производители и създава усещането за премиум качество. Отгоре имаме светещ надпис Radeon.

 

 

 

 

 

Прави впечатление, че на картата са и необходими два захранващи конектора един осем и един шест пинов. Охлаждането е с два вентилатора за разлика от по-скъпите модели на 6000-та серия, които бяха с по три. 

Внимателно монтирам видео картата.

 

 

 

 

Свързвам двата захранващи конектора.

 

 

 

 

 

 

Време е за любимия ни тестов буут. Включвам компютъра  и всичко тръгва нормално.

 

 

 

 

Виждате че всички вентилатори светят в зелено. Това е защото такава е моментната настройка на дънната платка.

 

 

 

 

 

В момента няма как да сменя светлините, за да ви покажа други режими, тъй като за целта трябва първо да инсталирам операционна система, а след това съответния софтуер на дъното.

 

Поставям страничния капак от закалено стъкло и може да се каже, че сме готови със сглобяването на нашата конфигурация.

 

 

 

 

Ако сте пропуснали може да прочетете статията от миналата седмица, в която представям тестовете на тази конфигурация с акцент върху игрите на резолюция 1440р. Също така не забравяйте редовно да посещавате блогът на Йон Компютърс, където може да немерите други интересни материали от света на хардуера.