Сглобявам PC с новия Ryzen 5 5600x
Сглобявам PC с новия Ryzen 5 5600x

Сглобявам PC с новия Ryzen 5 5600x

Nov 21, 2020 Home , Андро влог

Здравейте, хора,

миналата седмица ви показах първите ми тестове на новия процесор на AMD Ryzen 5 5600x. За целта трябваше да се сглоби съответната конфигурация и днес ще ви покажа, как точно го направих.

 

 

 

 

И така може да видите хардуера, който използвах за днешния билд. Започваме с дъното. То е на Asrock с чипсет Х570. Доста добро дънце бих казал.

 

 

 

 

Тъй като това е сокет на AMD, започваме инсталацията на процесора с премахване на двете пластмасови пластинки от страни.

 

 

 

 

 

Нашето охлаждане ще се завинти директно към долната планка с четири винта. 

Разопаковам нашия процесор – чисто новия Ryzen 5 5600x. Той е направен по 7 нанометровата “Zen 3” архитектура на AMD. Поставяме го внимателно и затваряме шината. 

 

 

 

 

Следващата ми стъпка беше да инсталирам боксовото охлаждане, което идва с процесора. То има предварително нанесена термо паста. 

 

 

 

 

 

Тука държа да отбележа, че по принцип е по-препоръчително първо да поставите плочките RAM, a след това охладителя, защото той идва леко над първия слот и може да ви попречи. В случая аз бях чел упътването, където пише, че при две плочки рам трябва да се инсталират в A2 и В2 слотовете, тоест не тези най-близо до процесора, но ако се налагаше да сложа 4 плочки, тогава със сигурност трябваше да го направя преди да сложа охлаждането. 


 

Ето ги и нашите плочки с RAM. Това са две по осем на Patriot с максимална честота от 3600Mhz. 

 

 

 

 

 

Това е необходимо, за да постигнем най-добри резултати с процесора при тестовете. За да работят обаче плочките на тази честота, се налага да се активира XMP профила на паметта в BIOS-a, имайте го предвид. 


 

След като инсталирахме процесора и рам-та е време да ви представя кутията за днешния билд. Това е Athena M2 RGB на производителя Gamdias.

 

 

 

 

 

Напоследък съм доста доволен от кутиите на Gamdias доста са красиви и идват на не лоши цени. Тя има страничен капак от закалено стъкло, което е много яко. Иначе отвътре разположението е доста стандартно.

Имаме три предни Addressable-RGB вентилатори и единствения недостатък, който виждам е, че нямаме никакъв заден вентилатор. 

 

 

 

 

 

Ако мислите да правите билд с тази кутия задължително си вземете и поне един заден вентилатор, а защо не и още два горни, които да изкарват въздуха. 

Поставям задната пластинка за дъното и след това монтирам самото дъно.

 

 

 

 

 

Нищо сложно до тук. 

Захранването, на което се спрях за днешния билд е доста специално. 800W на RaidMax с бронзов сертификат и при това модулно.

 

 

 

 

 

Честно казано нямах представа колко кабела ще са ни нужни, за да захраним видео картата и имах оптимистичната представа, че само един ще стигне. За това свързах само един кабел за видео карта и един САТА захранващ кабел за SSD-то и вентилаторите. 

Така само с тези кабели инсталирах захранването и прехвърлих двата захранващи кабела - за процесора и дъното отпред. 

 

 

 

 

 

Докато се намираме отзад може да видите контролера за вентилаторите и също пластинката за монтаж на SSD-то. 

Продължих с окабеляването. Първо свързах осем пиновото захранване на процесора и след това 24 пиновото на дъното.

 

 

 

 

След тях свързах и самите кабелчета на кутията към дъното. Първо ги сноповам малко. Това винаги е най-пипкавата част от всеки билд.

 

 

 

 

Монтирах SSD-то, като го завинтих за пластинката и след това го прикрепих на съответното място.

 

 

 

 

Свързвам по един SATA информационен и захранващ кабел.

 

 

 

 

Дойде време за ънбоксин на нашата видео карта. За да можем да направим подобаващо тестване на нашия процесор имахме нужда от наистина силна видео карта. В нашия случай използвах RTX 2080 Super в изпълнение на Gainward.

 

 

 

 

Оказа се обаче, че картата има нужда от два захранващи кабела – един осем и един шест пинов. Така че преди да инсталирам картата добавих още един кабел към нашето модулно захранване.

 

 

 

 

 

Не толкова лесна задача, след като вече сте сложили захранването. 


 

И така, инсталирах нашата доста яка видео карта.

 

 

 

 

Скоро се надявам да можем да тестваме и Nvidia 3000 сериите и AMD 6000 сериите. Включвам двата захранващи кабела и сме готови за тестов буут. 

 

 

 

 

Всичко тръгна нормално, имайте предвид, че BIOS-ът на дъното беше ъпдейтнат до последна версия, за да може да разпознае новият процесор. Може да видите чрез натискане на бутон в горната част на кутията сменям измежду многото вградени режими на светене на кутията.

 

 

 

 

 

Ако искате бихте могли да свържете контролера и с дъното, където светлините да се контролират със съответния софтуер. 


 

И така хора, видяхте как сглобих това наистина яко РС с новия процесор на AMD – Ryzen 5 5600X. 

 

 

 

 

 

По изключение, миналата седмица първо ви показах как тествам РС-то, а днес ви показвам как го сглобихме. Така, че ако сте пропуснали статията от миналия път и ви интересува колко добре се справя нашето РС с игрите и бенчмарковете, може я погледнете.

 

А също така ако искате винаги да сте информирани за новостите в областта на хардуера не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс.