Игра без видео карта! Възможно ли е с Ryzen 4350G и 4650G?
Игра без видео карта! Възможно ли е с Ryzen 4350G и 4650G?

Игра без видео карта! Възможно ли е с Ryzen 4350G и 4650G?

Sep 12, 2020 Home , Андро влог

Здравейте, хора,

днес ще разберем колко добре се справя не едно, а цели две нови APU от AMD. APU, e съкращение за Accelerated Processing Unit или иначе казано един чип, който съчетава в себе си CPU - централен процесор и GPU - известно още като “графичен процесор”. 

 

 

 

 

За да тествам двата нови процесора с вградена графика на AMD - Ryzen 3 4350G и Ryzen 5 4560G миналия път сглобих конфигурация с дъно на Asrock с чипсет B550, 16GB RAM работещи на 3200MHz и тази готина кутия от Zalman.  Аз лично останах доста впечатлен от кутията, след няколко дни ползване.

 

 

 

AMD Ryzen 5 PRO 4650G

 

 

 

Моделът е Zalman N5 OF White LED с два светещи в бяло предни и един заден вентилатори. Кутията има всички очаквани характеристики, включително и прозрачен капак, който е от плексиглас.  Кефи ме решетката на предния панел, така наречения Mesh – позволява по-добрата циркулация на въздух в кутията и така по-ефективно охлаждане, дори ако сглобите конфигурация с по-мощни компоненти.

 

 

 

 

 

За разлика от повечето, кутии в този ценови обхват, тук имаме три вентилатора, което всъщност я прави един изключително добър и изгоден избор, ако си търсите кутия.

 

 

AMD Ryzen 3 PRO 4350G


 

И така, хора време е да разберем, колко добре се справиха двата процесора с игрите и бенчмарковете.


 

Започваме с бенчмарковете Cinebench R15 и R20. Единствено в тези два теста се измерва чисто производителността на процесорите, без да се взима под внимание графичните възможности на машината. И така на Multi-core теста на R15 се получи доста сериозна разлика, 4650G изкара впечатляващите 1550 точки, докато 4350G сравнително по-скромния резултат от 971 точки.

 

 

 

 

Това не бива да ни изненадва, защото 4650G е шест ядрен процесор с дванадесет треда, докато по-малкият му брат 4350G има само четири ядра и осем  треда. 

За сметка на това разликата в тактовите честоти е незначителна. Ето защо на Single-core теста – тогава, когато се измерва производителността на едно отделно ядро, виждаме, че резултатите са относително близки - 190 точки за 4650G, срещу 175 за 4350G.


 

Подобни са и резултатите на Cinebench R20. 3604 точки на Multi-core теста за 4650G, срещу 2300 за 4350G. При Single-core резултатите и тук са близки, 491 срещу 455. 

 

 

 

 

За да получихме по-добре перспектива ще направя само бързо сравнение със значително по-скъпия процесор на AMD, който също тествах наскоро - Ryzen 3600XT. На R20 с него получихме 3745 точки на Multi-core и 519 на Single-core.

 

 

 

 

 

Продължаваме нататък, всички следващи тестове ще бъдат на резолюция FULL HD и ще имат за цел да демонстрират главно графичните възможности на двете конфигурации с вградени видео-карти. 


 

Започваме с бенчмаркa Unigine Superposition. Обикновено тествам на High и на Extreme, но в този случай тествах на High и на Medium. Определено бенчмаркът беше тежичък за нашите вградени графики, дори на Medium настройки средните кадри за секунда бяха под 20. Виждате резултатите все пак значително преимущество за 4650G.

 

 

 

 

 

 

Една от игрите, които може спокойно да се играе и на двата процесора е CS:GO. При   145 средни кадри за секунда на по-мощния от двата процесора, но дори по-слабия изкара средни 105 кадри, което като за компютър с вградена графика е доста добре.

 

 

 

 

Опитах да тествам едно трипъл А заглавие, Shadow of the Tomb Raider. С по-мощния от двата процесора, първоначално опитах на High присет, но се получи не-играем резултат от 20 средни кадри за секунда. След това намалих настройките на Lowest присет и тогава получих 32 средни кадри за секунда и бенчмаркът се движеше плавно и  без засичания. Това вече е допустим резултат, при който става за играене. Не същото може да се каже, обаче за по-слабия процесор Ryzen 3 4350G, където дори на най-ниския присет изкарахме едва 24 кадри за секунда, което е под допустимите стойности, за да става за игра.

 

 

 

 

Нещата обаче бяха по-добре на GTA V. Тествах на Normal настройки с изключен Anti-Aliasing. Получиха се средни кадри за различните сцени от над 60-70 кадъра за по-силния процесори, до малко под 60, за по-слабия. 

 

 

 

 

 

 

И последната игра която тествах с вградените графики на тези процесори беше Fortnite. Настройките бяха Competitive - тоест всичко на Low с изключение на Viewing Distance която е на Epic. Играта вървеше съвсем нормално достигайки до средни 83 кадри за секунда при 4650G и 62 средни кадри за 4350G. И за двата процесора кадрите са в рамките на допустимото, макар че за бърза Е-спорт игра като Fortnite, този резултат, особено на по-слабия процесор е малко нисък.

 

 

 

 

 

Изводът ми, аз лично бих препоръчал процесора Ryzen 5 4650G. Не само, че вградената му графика се справя по-добре с игрите, но също така той е шест ядрен с дванадесет нишки, което го прави по-добър като процесор и ще ви даде възможност да го съчетаете в бъдеще с по-силна видео карта. По-евтиният 4350G идва за около 300лв, докато по-скъпия 4650G за около 400, да разлика има около 100лв, но според мен в случая си заслужава да вземете по-скъпия.

 

Ако искате и в бъдеще да разбирате за новостите в областта на хардуера не забравяйте редовно да следвате блогът на Йон Компютърс. Ще се видим отново скоро!