Тествам РС-то с новия Core i5 10400
Тествам РС-то с новия Core i5 10400

Тествам РС-то с новия Core i5 10400

Jul 19, 2020 Home , Андро влог

Здравейте хора,

дойде време да разберем колко добре ще се справи геймърския компютър с процесор от новото 10-то поколение на Intel - Core i5-10400 в съчетание с видео картата Nvidia RTX 2060 Super. 

           

Core i5 10400 e процесор, който никога до сега не съм тествал, така че е редно първо да го пуснем на един Cinebench R15 и R 20, за да видим как се справя. 

 

 

 

 

 

R15 постигнахме 1315 точки. Това е огромно подобрение в сравнение с предишното поколение и процесора Core i5-9400F, който ако си припомним изкарваше на същия тест нещо от порядъка на 930-940 точки. Огромната разлика се дължи на факта, че 9400F e само шест ядрен процесор без Hyper-Threading, докато неговият наследник 10400 има шест физически и дванадесет логически ядра. Това му дава огромно предимство при multi-core теста. 


 

При Single-core теста разликата между новия и стария процесор вече не е толкова значима. На R15 изкарахме 181 точки, което е с 10 повече от 171 колкото преди изкарвах с 9400. Това не е изненада, двата процесора имат еднаква базова честота от 2.9GHz и по-новият има само с 200MHz по-висока буустова честота – 4.30 срещу 4.10GHz. 

 

 

 

 

 

Изводът е, че основното подобрение в новия процесор е именно наличието на Hyper-Threading, останалото си е почти непроменено в сравнение със стария модел. 


 

Пуснах и Cinebench R20, където се получиха резултати 3062 на Multi-core теста срещу 432 точки на Single-core теста. За съжаление тук нямам резултати да сравня с 9400F, но предполагам, че картината ще е същата както и при R15. 


 

Следва бенчмаркът на графичните възможности на машината Unigine Superposition. Виждате страхотните резултати на High и на Extreme настройките.

 

 

 

 

 

 

 

Те обаче предимно показват възможностите на нашата видео карта RTX 2060 Super и се повлияват в по-малка степен от процесора. 


 

Същото не може да се каже обаче за GTA V. Да видим как се справихме тук.

 

 

 

 

 

Виждаме страхотните резултати над 120, 130 понякога дори над 160 средни кадри за секунда, при резолюция FULL HD, максимални настройки и без Anti-aliasing. 


 

Продължавам нататък с Shadow of the Tom Raider. Тук имахме страхотната възможност да направим два теста с включен прословутият Ray Tracing на Nvidia, който както знаете се поддържа само от RTX картите и да сравним резултатите без него. И така при резолюция FULL HD, настройки на Highest Preset, без Anti-aliasing, но с Ray Tracing изкарахме средни 71 кадри за секунда при рендърнати общо 11 189 кадъра на бенчмарка.

 

 

 

 

71 средно FPS на максимални, не е толкова зле, играта си се играе гладко, но нека видим колко повече ще изкараме без Ray Tracing. 

 

 

 

 

 

Уоу! Получиха се цели 112 средни кадри за секунда при 17 621 рендърнати кадри. Това е доста значителна разлика, а вие хора може сами да прецените от записите до колко Ray Tracing-а създава видима разлика. 


 

Време е за малко Е-спорт заглавия, първото, от които е CS:GO. Тук нямаме Ray Tracing, но на максимални настройки изкарахме 384 средни кадри за секунда при 66 минимални и 872 максимални.

 

 

 

 

 

Не знам какво да кажа, някои хора твърдят, че няма нужда да тествам CS:GO на толкова силни машини, но аз все пак го правя, защото знам, че после много повече хора ще питат - ама колко изкара на CS:GO. Така че предпочитам винаги да включвам тази игра и тя е доста показателна за разликите между различните машини. При 384 средни кадри за секунда, ако имате монитор на 240Hz, ще можете да се възползвате на максимум от неговите възможности. 

 

Следва най-новото заглавие на Riot Games - Valorant. Една игра, която е почти толкова лека, колкото и CS:GO, но не баш.

 

 

 

 

Защото средните кадри за секунда все пак са много по-ниски 235 при 169 минимални и 305 максимални. Впрочем температурите се държаха в порядъка 54°С за видео картата и 59°С за процесора.

 

Следващата игра е Fortnite, с всички настройки на EPIC.

 

 

 

 

Там получих също много добър резултат 134 средни кадри за секунда при 76 минимални и 181 максимални. Тук температурите бяха малко по-високи достигайки 73°С при видео-картата и 65°С за процесора. 


 

И накрая тествах на играта BF V.  При всички настройки на Ultra първоначално с включен Ray Tracing получих 69 средни кадри за секунда при 28 минимални и 86 максимални. 

 

 

 

 

Това са доста слаби резултати и честно казано не виждам чак толкова да си заслужава този Ray Tracing. Когато тествах при същите настройки, но без него получих значително по-впечатляващите резултати от 125 средни кадри за секунда, почти двойно, 87 минимални и 164 максимални. 

 

 

 

 

И така хора това бяха тестовете за днес, сега вече придобихте представа, колко точно добро е РС-то с новия процесор на Intel - Core i5 10400. Между другото, ако имате предложения за нови, яки игри, които искате да включа в бъдещите си тестове, моля не се колебайте и пишете в коментарите. Също така не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс, ако искате да получавате актуална информация от света на гейминга и геймърския хардуер.