PC с 10-то поколение на Intel - Core i5 10400
PC с 10-то поколение на Intel - Core i5 10400

PC с 10-то поколение на Intel - Core i5 10400

Jul 19, 2020 Home , Андро влог

Здравейте хора,

време е да сглобим нашия първи геймърски компютър с новото десето поколение на Интел - Comet Lake! 

За днешния билд реших да се спра на средния клас процесори Core i5. По-конкретно в ръцете си държа най-новия Intel Comet Lake Core i5-10400 2.9GHz, 12MB, LGA1200 box - BX8070110400SRH3C. 

 

 

 

 

Към момента вече е пуснат и по-изгодния 10400F, наследник на един от най-популярните процесори за миналото поколение 9400F. Буквичката F означава, че даденият процесор не притежава вградена Intel HD графика, но иначе има абсолютно същите характеристики, като нормалната версия. 

За днешната конфигурация използвам версията със вградена графика просто, защото към момента на заснемане на видеото нямахме възможност да вземем F версията, но това няма никакво значение. Пърформънсът ще е един и същ.

Core i5 10400, който ще използвам за днешната конфигурация идва на цена от около 450лв, което спрямо конкуренцията го поставя между Ryzen 5 3600 идващ за около 400лв и Ryzen 5 3600x, който е към 480лв. Процесорът 10400F обаче, който по принцип би бил по-изгоден за тази конфигурация, струва около 370лв, което вече го прави доста конкурентен.

Какво трябва да се знае за новата i5-ца независимо дали говорим за F или Не-F версията? Това е шест ядрен процесор с дванадесет логически ядра (или треда, или нишки, както някои хора ги наричат). Това е голям напредък спрямо предишното поколение, което не притежаваше Hyper Threading. Това, че от Intel решиха да активират Hyper Threading за всичките си процесори беше може би най-силното решение в посока отговор на конкурентния натиск от AMD. В момента новата i5-ца има същия брой ядра и тредове - шест и дванадесет както Ryzen 5 3600 и 3600х. 

 

 

 

 

 

Тактовата честота на конкретния модел е 2.9GHz базова и 4.3GHz буустова, което не звучи супер впечатляващо, но все пак нека не забравяме, че това е най-евтината i5-ца.

            Ако искате повече подробности за новостите в 10-тото поколение на интел ви препоръчвам да изгледате видеото ми по въпроса.
            А сега нека преминем към днешната конфигурация.

            Да започнем с дъното, както знаем новите процесори идват с нов сокет 1200 и нови чипсетове. Дънната платка, която съм подбрал е на Asrock с чипсет B460 идващо на разумната цена от около 200лв. Нито твърде скъпо нито твърде евтино. Виждате дъното прави добро впечатление със всичките си допълнителни охлаждания, има дори охладител за MVMe SSD.

 

 

 

 

 

Отделно има два допълнителни M.2 слота единия е за нормално SSD, другия е малък за добавяне на Wi-Fi карта. Прави ми изключително добро впечатление и двата слота за видео карти, единият, от които е подсилен с метална обшивка. 

Поставянето на процесора в новия сокет по нищо не се различава от досегашния ни опит с процесори и дъна на Intel. Както знаете процесорите на Intel за разлика от тези на AMD нямат стърчащи пинчета ами са плоски, което донякъде прави инсталацията по-лесна. От друга страна самата шина на Intel се затваря с една идея по-трудно в сравнение с тези на AMD.

 

 

 

 

Идва ред на доброто старо боксово охлаждане на Интел. За разлика от AMD, които имат различни видове охлаждания за различните модели процесори, при Intel то е само едно и не изглежда променено в сравнение с предишните поколения. 

 

 

 

 

Поставяме го по добре познатия начин с натискане на четирите щифта и свързвам захранващия пин на вентилатора. 

 

 

 

 

Продължаваме с инсталация на оперативната памет. Тук съм подбрал две по осем гигабайта DDR4 на Т-Force. Дъното ни има четири слота и според указанията при наличие на две плочки те трябва да се сложат в А2 и В2 DIMM слотове.

 

 

 

 

След като процесора и RAM-та са инсталирани е време да ви представя кутията. За днешния билд съм подбрал моделът К1 на Zalman. Тя идва с панел от закалено стъкло, предна RGB подсветка, която както ще видим после изглежда много красиво и заден също RGB вентилатор.

 

 

 

 

 

Отгоре имаме магнитно закрепяща се мрежа против прах.  Отвътре кутията има по-скоро стандартен вид, с две чекмеджета за монтаж на хард дискове или SSD. 

Поставям задната пластина и монтирам дъното, като дистанционните втулки бяха предварително завити, но някои от тях трябваше да бъдат разместени, за да паснат на дъното ни. 

 

 

 

 

Следва нашето захранване, то е 700W на DeepCool с 85% ефективност и бронзов сертификат. В предишните конфигурации използвах 600W версия на същото захранване, но за днес съм подбрал малко по-мощно, за всеки случай. Ще видите като стигнем до видео картата.

 

 

 

 

Поставям захранването и прекарвам отпред кабела за процесора и 24 пиновото захранване за дъното. Свързвам ги внимателно и продължавам с окабеляване, свързвайки кабелите на кутията.

 

 

 

 

 

Като постоянна памет, за днешния билд стандартно съм избрал 480 GB SSD на A-Data.

 

В настоящата кутия няма друго място за SSD или поне аз не открих, освен чекмеджетата за хард дискове, така че го монтирам там. Свързвам и двата кабела и сме готови.

 

 

 

 

Време е да ви представя и видео картата. Това е Nvidia RTX 2060 Super в изпълнение на MSI. Тя е създадена по най-новата Turing архитектура на Nvidia и притежава 2176 куда ядра, 8GB GDDR6 и 256 битова шина.  Една много сериозна карта, предназначена за игра на максимални настройки при резолюция FULL HD, поддържаща Ray Tracing. В конкретното изпълнение на MSI идва с два вентилатора, осем пиново захранване, един HDMI и три Display протове.

 

 

 

 

 

С тази видео-карта компютърът, който в момента билдвам на обща стойност малко над 2000лв. става една много сериозна машина, която ако се целите във FULL HD резолюцията, напълно ще се справи с всяка една задача. Все пак ще видим в следващото видео, когато дойде ред за тестване, какви ще са резултатите. 

Свързвам захранването на картата и сме готови за тестов буут.

 

 

 

 

Включвам компютъра и всичко тръгва нормално. Впечатлен съм от външния вид на конфигурацията. Действително К1 на Zalman е една от най-красивите кутии, на които съм попадал в последно време. Вярно че е над 100лв, но има всичко което ви трябва за една готино изглеждаща геймърска конфигурация.

 

 

 

 

 

Единственото, което бих добавил са два предни вентилатора, защото само с един заден, въздушния поток според мен не е оптимален. 

 

И така хора, видяхте как сглобих първата конфигурация с процесор от новото десето поколение на Intel. Мисля, че се получи доста яка конфигурация, но със сигурност ще знаем това следващия път, когато ще ви покажа резултатите от тестовете. 

 

 

 

 

Нямам търпение да пробвам тази машинка на всичките игри, които съм подготвил. Ако искате и Вие да разберете, не пропускайте редовно да следите блогът на Йон Компютърс.