Ултра-Бюджетно РС 2020
Ултра-Бюджетно РС 2020

Ултра-Бюджетно РС 2020

Jan 05, 2020 Home , Андро влог

Здравейте, хора,

време е да ви представя новото Ултра-бюджетно РС за 2020г. Защо го наричам ултра-бюджетно, а не просто бюджетно? Защото то приема едно много сериозно предизвикателство, да бъде направена конфигурация за игри, с бюджет между 600 и 700лв. Използвайки само нови части.

 

В основата на днешния билд ще бъде чисто новият бюджетен процесор на AMD - Athlon 3000G.

 

 

 

 

Какво можем да кажем за него - първо той е изключително евтин, струва едва 117лв. към момента на заснемане на това видео. За сравнение възможни алтернативи на този процесор са по-стария Ryzen 3 2200g или по-новия Ryzen 3 3200g. Тези два процесора идват за малко над и малко под 200лв и предлагат Vega 8 вградена графика. Нашето Athlon-че идва с по-скромната Vega 3 графика - тоест има 3 графични процесора в себе си. Последното подобно РС, което сглобих беше през Март 2019г. и то включваше процесорите Athlon 200GE и Athlon 220GE. Разликата между тези два процесора и новият Athlon 3000G е изключително малка. Въпреки, че е 3000 серията, новият процесор е създаден по същата 14nm технология като предишното поколение процесори. И трите процесора са двуядрени с четири треда и имат практически еднакви характеристики, единствената разлика идва в клок честотата. 200GE е 3,2 GHz, 220GE работи на 3,4GHz, а най-новия 3000G достига цели 3,5GHz. Разлика има и в честотата на вградената графика, при по-старите процесори тя е 1000MHz, а при новият е 1100Hhz. Отново това не е някаква фрапантна разлика. 

 

 

 

 

 

Като цена/качество определено аз избирам за днешната конфигурация новия процесор, защото има най-добри характеристики и всъщност е по-евтин от 220GE, който все още се продава за около 150лв. А пък 200GE е незначително по-евтин от 3000G, но пък работи на едва 3,2GHz, което не си заслужава. 


 

Днешният билд не е особено сложен, нека видим набързо как сглобих тази симпатична малка конфигурация. За дъно използвах Asus Prime A320 M-K/CSM.

 

 

 

 

To e Micro ATX форм-фактор и разполага само с два слота рам. Поставям внимателно нашия процесор.

 

 

 

 

След това инсталирам в единствените два слота, две плочки по 8GB RAM на Team Group Elite. работещи на 3000 MHz.

 

 

 

 

 

 

Сега виждам как някои ще кажат - Ама Андро защо на такава ултра-бюджетна конфигурация слагаш 2х 8GB рам? Няма ли да спестим пари ако сложим 2х4 или 1х8. 

Значи първо в момента паметите не са толкова скъпи, колкото бяха. В момента този комплект струва едва около 130лв.  Една плочка от 8GB би ви излязла около 80лв, 2х4 биха ви излезли малко повече към 90лв. 


 

Второ със сигурност поставянето на единична плочка от 8 не е добра идея, защото няма да ползваме дуъл ченъла и ще намалим пърформънса на процесора, а що се отнася до 2х4 принципно може да го направите, но си затваряте и двата слота губейки възможност са ъпгрейт и честно казано 2020г. да правим конфигурация с 2х4GB ми се вижда малко смешно, това е личното ми мнение. 


 

След като поставих паметите  инсталирам и охлаждането.

 

 

 

 

 

То се закрепя чрез специалната система от кукички на AMD. 


 

Време е да ви покажа и кутията. Това е Aero Cool Cylon Mini.

 

 

 

 

Една Mini Tower кутия каквито не ползвам често. Но реших, че за днешният минималистичен билд, тя ще дойде доста добре. Подходяща е за всеки, който не иска РС-то му да заема много място, но все пак иска да изглежда добре. Кутията има своите естетически качества и за разлика от доста по-скъпи и големи свои събратя, тя идва с прозорец от истинско закалено стъкло, а не плексиглас, което приятно ме изненада. Като охлаждане имаме един 80мм вентилатор. Уааау, знаете ли от кога не бях виждал 80 милиметров вентилатор!?!

 

 

 

 

В кутията имаме предварително завинтени дистанционни втулки, но дупчицата за прекарване на кабела за захранване на процесора е малко тесничка.

 

 

 

 

Ето защо реших предвидливо, първо да инсталирам захранването и да прекарам кабела. Нашето захранване е добре познатото TrendSonic 600W, което съм ползвал в доста бюджетни билдове. Поставям задната пластинка.

 

 

 

 

Сега вече инсталирам дъното. 

 

 

 

 

 

Нищо сложно до тук. Свързвам основното 24 пиново захранване на дъното и този път само 4 пиновото захранване на процесора. Свързвам и кабелите на кутията към дъното. 

 

И тъй като нямаме графична карта, последната част която инсталирах беше нашето 480 гигабайтово SSD. 

 

 

 

 

 

Монтирам го на специално определеното гнездо в задната част и свързвам захранващия и информационния SATA кабел. 

 

Общо взето сме готови с асемблирането на конфигурацията и  е време за тестово буутване. 

 

 

 

 

Всичко изглежда, че тръгва нормално. Кутията има светеща червена линия минаваща през лицевия панел, която заедно със стъкления  панел придават по-гъзарски вид на нашето РС. 

 

 

 

 

 

И тъй като днешното сглобяване беше доста елементарно реших, че е добра идея да включа и тестовете в същото видео. Нека видим геймърския компютър, който сглобихме току що, колко добре се справя с игрите и бенчмарковете.

 

Започнах с бенчмарк на по-новия Cinebench R20. Рендърването на Cingle Core отне цяла вечност получавайки 345 точки, а на Multi-core 891. Малко по-лесно се справихме с по-стария Cinebench R15, изкарвайки 140 точки на Single-core и 382 на Multi-core. 

 

Едвам вървеше и Unigine Superposition. На Hight получихме 566 точк, а на Extreme 222. Този бенчмарк го слагам просто с научна цел, така да се каже, защото тествам всички РС-та на него. Тези резултати не ни дават много практична информация. 

 

Време е да видим как нашият процесор и нашето малко РС ще се справят с истинските игри. 

 

Реших да включа League of Legends. Първоначално почнах на предложените ми средни настройки и изкарахме много добър резултат 104 средни кадри за секунда при 57 минимални и 132 максимални.

 

 

 

 

Имахме 92 средни кадри за секунда при 29 минимални и 115 максимални. 

 

 

 

 

 

Тъй че да, League of Legends ще можете да играете с този компютър без никакъв проблем, впрочем същото важи и за другата супер популярна лека е-спорт игра - CS:GO. 

Тук при минимални настройки изкарахме 83 средни кадри за секунда, 39 минимални и 270 максимални. 

 

 

 

 

 

Играта вървеше съвсем гладко и безпроблемно, нито за момент не усетих насичане, лаг или нещо такова. Така че имаме зелена светлина и за CS:GO.

 

Следващата вече не толкова лека Е-спорт игра е Fortnite. Там изпаднах в дилема, какви точно настройки биха били най-адекватни за тестване. На високи настройки изобщо и дума не можеше да става. На минимални, макар и да се поддържаше добър FPS, играта изглеждаше толкова ужасно, че това би я направила трудна и неприятна за игра. Накрая намерих компромисното решение и тествах на Medium Preset при резолюция FULL HD. Тук изкарахме 33 средни кадри за секунда при 6 минимални и 41 максимални. 

 

 

 

 

 

Наистина при 30 кадъра за секунда играта вървеше относително гладко и само на места се усещаше насичане. Като цяло тук сме в една доста компромисна зона, където за някои хора все пак би било ОК да я играят така за други не. Донякъде е приемливо като временно решение, докато спестите за графична карта, ако искате все пак  да играете Fortnite. 

 

Последната игра която тествах беше GTA V, бенчмаркът на минимални настройки при резолюция FULL HD. Получиха се средни кадри на петте сцени около 30-тина кадъра за секунда, което не е толкова 

 

 

 

 

Ами хора видяхте как сглобих и тествах новото ултра-бюджетно РС за 2020г. С вградената си графика то е добро за леки игри като League of Legends и CS:GO и може да подкара макар и не с най-добро качество малко по-тежки заглавия като GTA V и Fortnite. Не пропускайте следващата статия, където ще разберем колко добро става това РС, когато му добавим истинска видео карта. Ще разискваме и въпроса за ботълнека - един вечно наболял геймърски въпрос и колко голяма би била разликата между пърформънса на една силна видео карта, когато се тества със силен процесор и с по-слаб, какъвто е нашият Athlon 3000G. За да не пропуснете нищо от това, не забравяйте редовно да следите блогът на Йон Компютърс.