Конфигурация с видео картата GTX 1060
Конфигурация с видео картата GTX 1060

Конфигурация с видео картата GTX 1060

Sep 27, 2016 Home , Хардуер

Автор: AndroVlog

Това ще бъде първата конфигурация, която правим включваща най-новото десето поколение видеокарти на Nvidia. Бюджетът от около 1500лв. е максимално фокусиран върху пърфомънса, като този път са подбрани възможно най-бюджетна кутия и дъно. Същевременно обаче са включени неща, които обикновено оставяме за по-късен ъпгрейт, като добълнителна плочка РАМ, което прави общо 16 GB и също SSD. Нека обаче видим в подробности за какво става дума:

Видео карта Palit Nvidia GeForce GTX 1060 Dual 3GB GDDR5
Започваме с най-интересната част - видеокартата. Спряхме се на Nvidia GTX 1060 във версията на Palit с 3 GB DDR5. Останалите версии на картата бяха с 6GB като цената им отиваше над 600лв, докато нашата е 479лв. (към момента на писане на статията), което успява да се вмести в бюджета ни. Десетото поколение карти на Nvidia са създадени по 16nm “Паскал” технология. Версията 1060, която сме избрали е с 192 битова шина и е в състояние да осигури първокласно геймърско изживяване дори с най-новите игри.
Разбира се, конфигурацията се нуждае от също толкова добър процесор. Спряхме се на core i5 6400. Създаден по 14нм Skylake технология този процесор на Intel ще бъде в крак с видеокартата, която избрахме. Тактовата му честота е 2,70 Ghz при нормално натоварване и 3,20 Ghz буустова честота. Върховата му консумация е 65 W, което го прави доста икономичен и лесен за охлаждане. Процесор Intel Core i5-6400 (6 MB Cache, 2.70 GHz) LGA1151 Skylake
Дънна платка Asrock H110M-DGS LGA1151 Дънната платка е възможно най-икономична от гледна точка на цена, спряли сме се на модела на Asrok H110M-DGS. Тя струва едва 107лв., което ни дава възможност да съсредоточим средствата в компоненти, които са по-важни за производителността. Дъното е доста компактно като размери, притежава само два слота за РАМ памет, но в случая това ще бъде напълно достатъчно.

По отношение на оперативната памет сме инвестирали малко повече средства. Изискванията и бенчмарковете на последните игри излезли през 2016г. показват че 8 GB вече не са достатъчни, ако търсите максимално графично изживяване. Ето защо снабдихме конфигурацията с общо 16 GB DDR 4 RAM, на геймърската марка Geil Evo Potenza. Плочките - 2х8 GB, имат красиви пасивни охладители издържани в червено.

SSD диск 240GB 2.5" Adata SP550 Още нещо във връзка с подобряване на производителността е добавянето и на SSD oсвен стандартният твърд диск. Това е 240 GB модел на Adata - SP550. Той ще бъде достатъчен не само за инсталиране на Windows, но също и да побере някои от най-взискателните игри, с които разполагате.
В добавка имаме и 1 ТB стандартен твърд диск на Seagate Barracuda, където ще можем да поберем по-обемистите си данни. Хард диск 1TB 3.5" Seagate Barracuda с 3 години гаранция
Захранване 580W DeepCool DE580 Необходимата мощност ще бъде доставена до нашето РС благодарение на 580 ватовото захранване на Deepcool DE580. И понеже потребителите често задават въпроси дали дадено захранване би било достатъчно и дали не е нужно по-мощно, мога да ги уверя, че захранването напълно отговаря на нуждите на конфигурацията. Нещо повече, поради осъвършенстването на технологиите, тендненцията е в намаляване на общата консумация на електричество, което в бъдеще ще доведе до все по-малки захранвания.
И накрая нека кажем няколко думи и за нашата кутия Segotep Polar Light Black. Това е сравнително малка кутия на цена от едва 47лв. Тя дойде с един вграден заден вентилатор с размер 120мм и един преден светещ LED вентилатор със същия размер. За по-добро охлаждане и с естетическа цел, добавихме още един 120мм светещ в червено вентилатор отпред. По този начин се получи видът, който виждате на снимката. Самият вентилатор на Delux е на стойност 9лв., което не се отразява съществено на общата цена на конфигурацията. Segotep Polar Light Black

В заключение имаме една много добре оптимизирана за игри конфигурация с обща цена от 1469лв (към момента на писане на статията). Бюджетът може да бъде допълнително свит, ако оперативната памет бъде намалена до стандартните 8GB и оставим за малко по-натам добавянето на 240 гигабайтово SSD. Тогава същата конфигурация би струвала малко под 1300лв.  Конфигурацията можете да я закупите от тук - https://www.ioncomputers.bg/product/6261/yon-kompyutar-game-edition-s-protsesor-i5-6400-video-karta-gtx-1060-3gb-16gb-ram-i-240-gb-ssd-disk.html