Колко добри са новите процесори Ryzen 3400G и 3200G?
Колко добри са новите процесори Ryzen 3400G и 3200G?

Колко добри са новите процесори Ryzen 3400G и 3200G?

Jul 26, 2019 Home , Андро влог

Здравейте хора,

дойде време да разберем колко добри за игри са новите бюджетни процесори AMD 3-то поколение с вградена Vega графика. Миналата седмица ви показах как сглобявам бюджетно РС и днес ще го използвам като платформа за тестване и на двата процесора - Ryzen 5 3400G и Ryzen 3 3200G. 

 

Днешните тестове ще са интересни за тези от вас, които се стремят да си вземат РС, което да ползват за игри, но бюджетът им е ограничен под 1000лв. Единият вариант е да вземете РС с много слаб процесор и нисък клас евтина видео-карта. Аз лично не бих ви посъветвал това, ето защо в края на май пуснах статия за “НОВОТО БЮДЖЕТНО РС 2019” и то включваше процесора Core i3 9100F и доста силната видео карта Radeon RX 570 8GB. Цената обаче е малко над 1000лв. 


 

Ако обаче бюджетът ви е под 1000лв, тогава ви препоръчвам днешните два варианта с новите процесори на AMD с вградено видео. Хубавото при тях е, че ви дават възможност да цъкате леки е-спорт заглавия и същевременно си запазвате възможността след време да сложите доста силна видео карта - особено при Ryzen 5 и така да придобиете вече сериозна геймърска машина.

Но стига приказки, нека преминем към тестването на двата варианта на конфигурацията.

Започвам с тест на самия процесор чрез обичайния бенчмарк - Cinebench R15. Виждаме резултатите на двата нови процесора и ги съпоставяме с тест, който правих преди около година на старото поколение Ryzen 2400G и 2200G.

 

 

 

 

 

Виждаме, новите процесори дават по-високи резултати, но както предположих и в предишното видео сравнявайки техните спецификации, разликата не е супер драматична. Имаме същия брой ядра и само малко увеличение в тактовата честота, тъй че разликата в пърформънса не е изненадваща. 


 

Продължаваме нататък с Unigine Superposition. Тук тестваме графичните възможности на вградените графики Vega 11 и Vega 8. Както обясних в предното видео тези цифри отговарят на броя на графичните Vega ядра и те са същите като в предното поколение, разликата идва в леко увеличение на тактовата честота. И тук виждаме разликата от днешния тест на двата процесора и резултатите на техните предшественици, които съм тествал преди време, когато те са излизали. 

 

 

 

 

И тук разлика има, тя логично е в полза на по-новите, но сами може да прецените, колко голяма е тя. 


 

Следват тестовете с игрите. Тук няма вече да правя сравнения с по-старите процесори, защото е минало много време откакто съм ги тествал, игрите са претърпели промени, може би няма да оцеля и точно същите настройки, както тези, които съм правил преди една година, тъй че при положение, че ги нямам тук в момента и старите процесори, за да ги тествам, не мисля, че е коректно да правя такова сравнение. Ще покажа, обаче, как се справиха двата нови процесора с игрите и каква е разликата между по-скъпия и по евтиния вариант, тъй че сами да си прецените, кое си заслужава повече. Игрите са GTA V и още три е-спорт заглавия, които са относително леки и всички тестове са проведени на минимални настройки и резолюция FULL HD. Обикновено тествам на максимални настройки, но в този случай по-адекватно е да се види как игрите вървят на минимални.

Започваме с GTA V на минимални. 

 

 

 

 

 

Виждате, че играта върви на средни около 50 кадъра за секунда, което е ок за вградено видео, Ryzen 3-ката по-близко до 40 и няколко 50, докато Ryzen 5-цата се доближава до идеалните 60 кадъра за секунда. 


 

Следващата игра и най-леката от всички, които ще тествам е CS:GO. На минимални получих средни 149 при Ryzen 5-цата и 140 при 3-ката. 

 

 

 

 

Доста близки резултати макар и с преимущество на по-скъпия процесор естествено. Добрата новина е, че дори с по-евтиния вариант получавате средни 140 кадъра за секунда само от вграденото видео на процесора. Както знаем за CS играчите 140fps е нещо като препоръчителния минимум за добър FPS и тук го постигаме, което е забележително. 


При Fortnite резултатите, също не бяха лоши. 90 средни кадри при Ryzen 5-цата и близо 80 при 3-ката. 

 

 

 

 

 

Не изпитах нито за момент никакво затруднение да играя тази игра на минимални настройки. Това е много добра новина за всички фенове на играта, които си търсят възможно най-бюджетния начин да я подкарат. 


 

Може би най-изискващата игра откъм хардуер, която тествах този път беше Apex Legends, тя е и най-новото заглавие от четирите. 

 

 

 

 

 

Виждате средните кадри за секунда бяха от порядъка на 50 при по-скъпия процесор и до 40 на по-евтиния, но притеснителното е, че при минималните кадри имаме сериозен спад, особено при Ryzen 3-ката. Там усетих моментни затруднения при играта, а и цялостно да цъкате такъв динамичен шутър на под 60 кадъра за секунда си е мъка и е леко безпредметно. Тъй, че на ваше място бих изключил тази игра от списъка със заглавия, които мисля да цъкам, докато не си взема външна видео карта. 



 

Ами хора, това беше моето ревю и тест на двата нови процесора на AMD - Ryzen 5 3400G и Ryzen 3 3200G. Ако сте пропуснали първата статия, в която говорих повече за технологията и спецификациите на двата процесора и сглобих конфигурацията, съветвам ви да я погледнете и нея. А за да сте винаги в течение на новостите в света на хардуера и гейминга не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс.

 

 

Конфигурация с Ryzen 5 3400G Конфигурация с Ryzen 3 3200G