RX 570 vs GTX 1650
RX 570 vs GTX 1650

RX 570 vs GTX 1650

May 08, 2019 Home , Андро влог

Здравейте, хора,

предишната статия беше ревю и тест на новата видео карта на Nvidia  - GTX 1650. Въпреки, че тестовете показаха, че тя е значително по-добра от досегашната бюджетна геймърска карта на Nvidia - GTX 1050Ti, мнозина настояваха, че тя не е достатъчно добра, защото е по-слаба от конкурентната RX 570 идваща на по-ниска цена. Дали това наистина е така?

 

Нека започнем с цената. Тук сравняваме GTX 1650 която е 4 гигабайтова карта с 4 гигабайтови версии на RX 570. Към днешна дата и двете карти в различните си разновидности могат да дойдат на едни и същи цени започващи около 340-350 най-евтините модели и стигащи до над 400лв най-скъпите. Тук е интересно да се отбележи, че при RX 570 всъщност имаме няколко 8GB модела, които са малко под 400лв, докато най-скъпите стигащи до 440 са 4 GB. Хубаво е също да обърнем малко внимание на старата GTX 1050ti, която горе долу се продава на същите цени, макар че има няколко модела, които са под 340лв.


 

Тъй че по отношение на цената можем да кажем, че между двете сравнявани карти няма особена разлика. Някои хора твърдяха, че RX 570 e много по-евтина, което видно, не е така. Днешният модел, който ми беше предоставен от партньорите ми Йон Компютърс дори е малко по-висок клас, Asus ROG STRIX и всъщност е от по-скъпичките близо 400лв. 

 

 

 

 

Освен по-големият размер, първата видима разлика между двете карти е наличието на осем пиново захранване на 570-ката.

 

 

 

 

GTX 1650 се захранва само от слота на дъното и има посочено минимално изискване за захранване от 300W, докато при RX 570 e 500W. Впечатление прави и много по-солидното охлаждане на Radeon картата, като всички модели са с по минимум два вентилатора, докато при 1650-ките има много с по един.

 

Машината, на която проведох тестовете с RX 570 е същата, на която тествах миналата седмица и GTX 1650, с новият процесор Intel Core i5 9400F. Нека видим как се представиха двете карти една спрямо друга.

 

Започвам с Unigine Superposition.

 

 

 

 

 

Виждате при тестовете на Extreme и на High настройки имаме доста значително преимущество за RX 570. Но дали ще е така и при реалните игри?


 

Първата игра, която тестваха беше Кака Лара Крофт и Shadow of the Tomb Raider. Настройките бяха на Highest присет без Anti-Aliasing. 

 

 

 

 

 

Тук отново предимството беше за RX 570, но този път то е доста по-символично от само два средни кадри за секунда в повече - 47 срещу 45.


 

По подобен начин стоят нещата и при GTA 5. Една игра, която отново набра голяма популярност в последно време, след пускането на FiveM и къстъм ролплей сървърите. Пуснах бенчмарка на максимални настройки без Anti-Aliasing. 

 

 

 

 

Както виждате на различните сцени, средните кадри за секунда бяха малко по-високи при RX 570, но разликата е под десет кадъра.


 

При Far Cry V тестван на Ultra присет се получиха близки резултати отново с преимущество за RX 570. 

 

 

 

 

 

Виждате при средните имаме 55 срещу 49.


 

Следващата игра, която тествах беше е-спорт заглавието CS:GO. 

 

 

 

 

 

На максимални настройки и при двете карти получихме много добри резултати, които със сигурност ще са идеални, ако цъкате на 144 херцов монитор, но RX 570 се справя малко по-добре преминавайки границата от 200 среден FPS, докато GTX 1650 e малко под нея.


 

Изненадата дойде при може би най-популярната игра, която ще покажа в това видео - Fortnite. При всички настройки на Epic, RX 570 се справи малко по-слабо от GTX 1650. Даже повторих теста, за да съм сигурен, че не е някакво случайно отклонение. Получих средни 68 кадъра за секунда срещу 72 при 1650. 

 

 

 

 

 

Това не е някаква супер драматична разлика резултатите са практически почти еднакви, но е учудващо, защото на всички тестове до този момент RX 570 се справяше убедително по-добре.

 



 

Изненадата продължи и с Apex Legends, където отново при близки резултати GTX 1650 се справи малко по-добре.

 

 

 

 

Може да видите резултатите, друго забележително нещо е, че в този конкретен тест двете карти постигнаха еднакви максимални кадри за секунда 119.


 

При Battlefield V имахме символична разлика при средните кадри за секунда 81 срещу 80 в полза на RX 570. 

 

 

 

 

 

При минималните кадри имаме по-съществена разлика 52 срещу 47. Играта беше тествана на средни настройки и бих казал, че беше доста приятно да се играе, имайки предвид колко добре изглеждаше всичко и с двете карти.


 

И последната игра, която включих в днешния тест, беше култовият батъл роял Player’s Unknown Battlegrounds. 

 

 

 

 

 

Тук на High присет, който не е най-високият държа да отбележа, получихме 85 срещу 77 средни кадри за секунда в полза на RX 570.


 

И така какви са изводите и кой в крайна сметка е по-големия бюджетен трепач. Като чист пърформънс, RX 570 се справи малко по-добре от GTX 1650 в повечето игри. Изключение направиха Fortnite и Apex Legends. Но точно това е хубавото на този вид клипове, че имаме реални тестове в реални условия и виждаме неща, които трудно биха могли да се предвидят, ако само теоретично разглеждаме техническите показатели на хартия. Все пак ако се интересувате само от чистия пърформънс и търсите максимално силна видео карта за дадения бюджет, то най-вероятно не бихте си взели нито една от двете карти, защото в момента се предлагат версии на по-високия клас RX 580 с 4GB на приблизително същите цени между 350 и 400лв. Защо това е така е трудно да се обясни, вероятно е свързано с промените на пазара заради криптовалутите, първоначално тези карти на AMD бяха много скъпи, но сега когато манията с копането на биткойни намаля, цената им съответно падна.  


 

Ами хора, надявам се тази статия да е хвърлила малко светлина върху настоящото състояние на пазара на бюджетни геймърски карти. Ако искате да продължите да сте в течение на хардуерните новости, не пропускайте да следите редовно блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

 

                                    RX570                        GTX 1650