Тестване на бюджетно PC 2018
Тестване на бюджетно PC 2018

Тестване на бюджетно PC 2018

May 04, 2018 Home , Андро влог

Здравейте хора, 
време е да разберем колко точно добре можем да играем с новата бюджетна конфигурация, която сглобих миналия път. Тези от вас които са чели предишната статия знаят, че конфигурацията е с най-новия Pentium Gold 5500 на Intel  и картата на Nvidia GTX 1050 2GB версия. 

Нека започнем с няколко думи за процесора. 

 

Тестване на процесор Pentium Gold

 

Pentium Gold G5500 e създаден по вече използваната в доста поколения на Intel 14nm транзисторна технология. Самият G5500 е най-новото попълнение в семейството на Coffee Lake процесорите и както се досещате е в бюджетния сегмент. Той притежава две физически и четири логически ядра. Клокнат е на 3,8 Ghz и разполага с вградената графика Intel UHD Graphics 630. 

Впрочем, за да отговоря на всички тези, които веднага ще попитат - да ще тествам и вградената графика на процесора, но това ще бъде в отделен материал. За сега ще се съсредоточим върху тестването на конфигурацията така, както е с нейната видеокарта GTX 1050 2GB. 

Като за всеки нов процесор, естествено започнах с Cinebench, за да видим колко е силен. На мулти-кор теста получихме резултати от 409 точки, което е с около 150 по-малко от Ryzen 3 2200g, който тествахме наскоро. 

 

 

Не така стоят нещата обаче при сингъл-кор теста, където Pentium-ът изкара 161 точки, докато 2200g се държеше в границата от около 136 точки.  

 

 

Време е и за първия сериозен бенчмарк, който ще постави на изпитание както процесора така и видеокартата ни GTX 1050 2GB. Проведох теста  и ето какви бяха резултатите в точки:  Medium 4681 , High 3228 и Extreme 1143. Максималната достигната температура на картата беше 71°С. Интересно е да се направи сравнение между резултатите при High и Extreme при настоящата конфигурация и РС–то на разумна цена, което направих преди няколко месеца, което беше с GTX 1050Ti 4GB и Core i5 7400. Може да видите сравнението в резултатите.  

 

 

Продължаваме нататък с един от ветераните в бенчмарковете. Неотменимата GTA V. Направих тестове на минимални настройки, за да видим как би вървяла играта при възможно най-облекчен режим и на максимални, за да може да направим съпоставки с други конфигурации, на които сме тествали. И така може да видите резултатите на минимални настройки играта се държи доста добре. 

Тест на GTA 5 при минимални настройки с Pentium G5500 и Видео карта GTX1050

 

На повечето сцени средния FPS е над 100. При максимални настройки обаче, нещата са съвсем различни и вече машината ни не успява да поддържа, дори над 30 кадъра за секунда. 

 

Тест на GTA 5 на максимални настройки с процесор Pentium G5500 и видео карта GTX1050

 

Моето лично мнение е че ако имам тази машина бих играл GTA V на средни настройки, така хем ще имам прилично изглеждаща графика, хем ще играя с над 60 кадъра за секунда. 

Време е и Кака Лара да си каже тежката дума. Тествах на Rise of the Tomb Raider отново на минимални и на максимални настройки. Може да видите резултатите, на максимални е напълно невъзможно за игра. Среден FPS от 7. 

 

Тест на Rise of tomb raider с процесор G5500 и видео карта GTX1050

 

На минимални настройки обаче при резолюция FULL HD, кадрите за секунда се държат над 60, което е ок. 

И сега е време да изкажа впечатленията си от играенето на една игра, която включвам за първи път в тестовете по молба на толкова много от вас. Това е разбира се Fortnite. Тествах я по два начина, първо всички настройки набичени на максимум. Fortnite не е чак толкова тежка игра, така че машината ни би трябвало да се справи. И действително при максимални настройки, това което отчетох  използвайки MSI Afterburner, бяха среден FPS от 52, т.е. малко но все пак под 60 кадъра, минималните кадри за секунда падаха до 35 и максималните се качваха до 65. 

 

 

Проведох още един тест той беше на оптималните настройки според Nvidia G-forece Experience. Някои неща са намалени на High и на Medium. Тук вече получих доста добри резултати от 91 среден FPS, 66 минимален и 115 максимален, което е много добре.  

 

 

Не се мина и без тест на CS:GO, една от традиционните Е-спорт игри. Както знаем CS:GO играчите държат да им е супер висок  FPS-a тъй че нека да видим какво успяхме да постигнем тук. Първо на минимални настройки имахме средни 178, минимални 94 и максимални 288 кадъра за секунда. 

 

 

Доста добре, но аз исках да разбера все пак как ще се представи играта и на максимални настройки. И тук се получи не чак толкова голям спад. Имаме 157 среден FPS, 80 минимален и 269 максимален. 

 

 

Т.е. независимо дали ще играете на максимални или на минимални настройки ще имате над 150 среден FPS.

Доволен съм и от резултатите на Overwatch. Тествах на максимални настройки, където получихме задоволителен резултат от средно 61 FPS, при спадания до 46 и пикове от 77 кадъра за секунда. 

 

 

Все пак не е идеално защото имаме на моменти падания под 60 кадъра за секунда. Ето защо проведох втори тест, този път с препоръчителните настройки на Nvidia G-Force Experience и получих 79 средни кадри за секунда, при 62 минимални (т.е. не сме падали под 60) и 102 максимални.  

 

 

И накрая единствено не останаха особено доволен от представянето на Players Unknown’s Battlegrounds. Както знаете това е една доста тежка игра, която е сериозно предизвикателство за бюджетните РС–та. Само в името на експеримента пуснах първоначално с всичко на Ultra. Средно кадрите за секунда бяха отчетени на 33, но спадовете бяха значителни до 0,4 кадъра за секунда, което е сериозно насичане. Максималното, което успяхме да достигнем беше 45.  

 

 

Реших и тук да използвам оптималните настройки според G-Force Experience, като въведох само една корекция, тази за резолюцията. Защото програмата препоръчваше да се играе на по-ниската 1600х900, но тъй като искам всички тестове да са на Full HD, промених тази настройка. Този път вече се играеше с 66 средни FPS, имаше спадове до 26 и максималните кадри достигнаха до 94. 

 

 

Общо взето играта вървеше относително гладко, но както виждате понякога имаше спадове до под 30, което се усещаше. 

И така хора, видяхте колко сериозно тествах бюджетното РС, така че да добиете добра представа за това колко точно може да играете на тази конфигурация за под 1000лв. Нека да благодарим на партньорите ми от Йон Компютърс, които предоставиха хардуера за този тест, очаквайте скоро още ревюта и хардуерни тестове.